„Много хора, които иначе подреждат правилно живота си във всички останали направления, си остават бедни, защото им липсва благодарност.“

~ Уолъс Уотълс, „Тайната за всеки ден“

(The Open Door, by Peter Ilsted, c. 1910)

Благодарността

Невъзможно е да докараш повече блага в живота си, ако не чувстваш благодарност за това, което вече имаш. Защо ли? Защото мислите и чувствата, които излъчваш, когато се чувстваш неблагодарен, са все негативни, независимо дали става въпрос за ревност, завист, възмущение, недоволство или за усещането, че „не ми е достатъчно“. Тези чувства не могат да ти донесат онова, което желаеш. Те могат единствено да ти върнат още от това, което не искаш. Негативните емоции блокират пътя на собственото ти добруване и то не може да дойде при теб.

Бъди благодарен за това, което имаш в момента. Ако започнеш да мислиш за всички неща в твоя живот, за които си благодарен, ще се удивиш от неспирния поток от мисли, който ти припомня нови и нови неща, за които си заслужава да благодариш. Просто трябва да започнеш - и законът за привличането ще получи твоите благодарни мисли, а после ще ти изпрати още причини за такива. Ще се завъртиш в честотата на благодарността - и всички хубави неща ще са твои.

Даването

Даването отваря врата за получаването. Имаш толкова много възможности да се раздаваш всеки ден.

Давай хубави думи. Давай усмивка. Давай похвали и обич. Прави комплименти. Можеш да си любезен към другите шофьори на пътя. Можеш да се усмихнеш на пазача на паркинга. Можеш да поздравиш топло продавачката на вестници или момчето, което ти прави кафе в кафенето. Можеш да пуснеш непознат човек да мине пред теб в асансьора и да му предложиш любезно да натиснеш копчето и за неговия етаж. Ако някой изпусне нещо, можеш да се наведеш да го вдигнеш вместо него. Можеш да прегърнеш сърдечно хората които обичаш. И можеш да покажеш подкрепата и одобрението си на всеки.

Има толкова много възможности да даваш и по този начин да отвориш вратата, за да може доброто да се върне при теб!

Избрано от: „Тайната за всеки ден“, Ронда Бърн, превод Веесела Василева, изд. Изток-Запад, 2009 г.
Картина: The Open Door, by Peter Ilsted, c. 1910; chinaoilpaintinggallery.com