Когато малките жестове на внимание означават много. Един простичък житейски урок за кучетата и хората от автора на редица мотивационни книги, превърнали се в бестселъри - Анди Андрюс, определян като една от най-влиятелните личности на XXI век в САЩ.

Да живееш кучешки живот

Имаме далматинец на име Луси. Тя дълго време беше нашето „куче-дъщеря”, докато не се сдобихме с истински деца. Луси е част от семейството и е особено важна за съпругата ми. Понякога съм се дразнел от начина, по който Поли се отнася към нея. Веднъж й казах: „Знаеш ли, често ми се струва, че се отнасяш към кучето по-добре, отколкото към мен.”

Но все пак забелязвам как реагира Луси. Когато Поли се прибира вкъщи, аз обикновено съм на телефона. Или казвам „здрасти” или, ако обаждането е важно, измърморвам „шт”. А ако пиша нещо, просто си разменяме едно небрежно „здравей”. Луси обаче реагира по съвсем различен начин, когато Поли влезе в стаята. Тогава кучето се изправя и започва да размахва опашка, сякаш казва: „Ей, това е мама! Обичам те, мамо!” Качва се върху Поли и започва да я лиже по лицето целувка, целувка, целувка. Същото се случва дори и когато стопанката й я е нямало само пет минути. Та си помислих, че ако се държа със съпругата ми, както кучето се отнася към нея, тя вероятно ще започне да се отнася към мен, както към кучето.

Какво правите, когато някой влезе в стаята? Посетителите вълнуват ли се, че се срещат с вас? А като сме подхванали тази тема, как вие влизате в стаята? Познавате ли хора, които озаряват всичко около себе си, когато отворят вратата? Самото им присъствие докарва усмивки по лицата. Тези особени души фокусират енергията и вниманието си върху това да карат другите да се  чувстват добре. Те задават въпроси на хората, с които се срещат, и наистина искат да чуят от тях отговори. Проявяват интерес към околните и те на свой ред се чувстват задължени да проявят интерес към тях.

Повечето хора се заключват в собствения си свят. Толкова се вторачват в личните си проблеми, че не виждат стоящите срещу тях същества. Следващият път, когато се наредите на опашката в местния супермаркет, обърнете внимание, че срещу вас, на касата, стои истински човек със свои болки, радости и вярвания. Погледнете този човек в очите и осъществете връзка с него. Какво пречи да се опитате да докарате усмивка на лицето на касиера или  на сервитьора в ресторанта? Ще окаже ли позитивно влияние върху живота ви фактът, че се фокусирате в развеселяването на някого, когато не познавате? Дръжте се като кучето на Поли и променете вашия свят!

От: „Седемте решения“, Анди Андрюс, изд. Скайпринт, 2015
Снимка: en.wikipedia.org