„Най-лошото за човешкото здраве са европейският морал и европейската култура. Европейците изчезват от лицето на земята.“

Акад. Норбеков за смъртоносната европейска култура, единството на душевното и физическо здраве, вярата и отговорността пред себе си, когато се изправяме пред болестта. Споделено от книгата „Моите Учители“ (Изд. Кибеа) на журналиста Атанас (Наско) Атанасов, чиято дългогодишна работа има съществен принос за широкото разпространение на йога, алтернативната медицина и духовните практики у нас. „Моите Учители“ включва негови интервюта с представители на духовни течения и учения, посетили страната ни през периода 2000  2017 г.

Фрагменти от интервюто с акад. Мирзакарим Норбеков

Каква е основата на вашата оздравителна система?

Най-основното е да се разрушат стереотипите на мислене у заболелите. Още Хипократ е казал, че основните фактори и при хроническите заболявания са три – болен, болест и лекар. А съвременната медицина не изучава пациента, за да види на коя страна е той. Всъщност почти всички хронично болни стоят на страната на болестта. Те вярват на доктора, но се съмняват. Европейската медицина дава огромна помощ на човека, но за жалост, без въобще да има предвид конкретен пациент. За нея съществуват болест и лекар, а самият човек – не. Има лекар за лявото око и дясното ухо, толкова тясна е специализацията. Ако отидеш при доктор с главоболие, породено, без ти да знаеш, от тесните ти обувки, той няма да потърси причината, а ще ти даде хапче и ще те прати да си стоиш вкъщи. Моята оздравителна система учи болните да управляват сами своя организъм, да развиват силата на личността си. Защото повечето болести идват от глупост, пасивност и мързел. Прилагам един вид самопрограмиране, което достига до дълбочините на мозъка и предизвиква благотворни изменения. Моята работа се основава на разбирането за единството на душевното и физическото здраве, характерно за медицината и философията на древните източни народи. Без медикаменти или операции лекувам болести, за които обикновено официалната медицина казва, че са неизлечими. В нашия Институт оздравяват 95 на сто от болните, като лекуваме 80% от най-често срещаните болести. Правим подбор на пациентите според тяхната морална зрелост и им помагаме да почувстват истинска вяра в себе си. Когато човек постепенно започне да наблюдава и контролира болната част от тялото си, ще почувства силата си и ще победи болестта.

При какви заболявания помага вашата система?

Повечето са хронични заболявания – язва, стомашночревни, сърдечносъдови заболявания, астма, проблеми с щитовидната жлеза, късогледство, далекогледство, катаракта, глаукома, астигматизъм, увреждания на слуха, при миоми, кисти и дори при онкологични заболявания.

Какво трябва да развива човек, за да се излекува и да успее в живота?

Най-голямата сила е силата на духа. За да се излекува и преуспее в живота човек, трябва да развие желязна воля, отговорност пред себе си и висока степен на самосъзнание. Той сам трябва да реши какво да направи – да премахне болестта или да стои в неин плен. Една от основните причини за болестите е, че човекът не е приспособен към средата, която е създал. Ние по цял ден седим и се правим на не-хора. А болният измисля хиляди причини, само и само да не се занимава със себе си. Стори ли обратното, възприеме ли такова поведение, към каквото моята система го подтиква, в повечето случаи започва да оздравява.

Как накратко се формулират основните принципи на вашата система?

Най-основният принцип е „Може ли човек да носи на гръб мъртъв слон?“. Не. Защото този слон са неговите проблеми. Но ако разрежем слона на части, ние можем да го пренесем където си искаме. Точно така и системата подхожда към проблемите. Разделяме ги на части, които са разрешими. Например – да се приведеш в положително състояние. Да се научиш да уважаваш себе си. Да приведеш в ред опорно-двигателния апарат, после кръвоносните съдове, след това храносмилателния тракт... И когато се обърнем към мястото, където е била болестта, виждаме, че си е отишла.

Съществува ли разлика в подхода ви към мъжете и към жените?

Мисля, че ако някой мъж направи комплимент на жена, като я нарече умна, всъщност ще я оскърби, ще я принизи до своето равнище. Жената няма същия ум, какъвто имат мъжете. Мъжете използват сивото вещество на главния мозък. Жените използват бялото, което работи 10 пъти по-бързо от сивото. Мъжът обича бавните логически обяснения, а жената изведнъж схваща нещата, включително разбира и лъжите. Хронически болните мъже и жени също се различават. Мъжът мисли бавно, има по-малко чувства, но е по-упорит и последователен в действията. Жената има много емоции, но никакво упорство. Затова болният мъж трябва да развива своята емоционалност, а болната жена – упорството.

Кое е най-лошото в днешната европейска цивилизация?

Най-лошото и най-смъртоносното е понятието цивилизация. Има един голям човекоядец, наречен цивилизован човек. Последните години активно изучавам историята на изчезващите нации. Да кажем, че англичаните са по-цивилизовани от албанците, а пък те са по-цивилизовани от индусите, немците пък от китайците и т.н. Разбира се, според европейското мислене. А сред изчезващите нации на първо място са англичаните. На същото положение са немците. В близките години ще се превърнат в малки народи. И ще изчезнат от лицето на земята в геометрична прогресия. В Англия англичаните са само 28%. 40% от възрастните немци нямат семейство. Други 40% нямат деца. И въпреки че общият брой на гражданите се запазва, същинските немци изчезват от лицето на земята. Повече от 30% от населението на Германия са вече турци. Руснаците с всяка година намаляват с 2–3 милиона. Затова думата „цивилизация“ асоциирам с крематориумите на Бухенвалд. Цивилизацията за мен е крематориум за човека. Европа, за съжаление, загива от собствената си цивилизация. Аз съм малко или повече цивилизован човек, т.е. заразен със СПИН-а на самоизчезването. Аз възприемам цивилизацията и СПИН като едно и също. Цивилизацията доведе понятието кариера. Обеси човека на атрибутите на разни ценности, които не са му нужни. Цивилизацията и дяволът за мен са едно и също. Дяволът се появи във вида на цивилизацията. Има смъртоносна култура и това е европейската култура. Аз не съм китаец или индиец, но мисля, че културата и бъдещето на земята, колкото и да ми е неприятно, ще принадлежат на индийците и китайците. Следователно тяхната култура трябва да изучаваме. Защото те се размножават. Защото природата е избрала тях. А моят народ е изчезнал от лицето на земята, въпреки че е създал академии, централно отопление и канализация, когато в Европа не е имало и един град. Сега е останало последно клонче. Говоря като представител на първата цивилизована нация, загинала от собствената си цивилизация. Виждам, че Европа постъпва по същия начин и затова в семейството ми не искам да има европейска цивилизация. Европейците изчезват от лицето на земята.

А какво е най-лошото за човешкото здраве?

Европейският морал и европейската култура. Те са най-опасни.

Със съкращения от: „Моите Учители“, Атанас (Наско) Атанасов, изд. „Кибеа“
Източник: 
kibea.net
Снимка: Норбеков България