„През август започва сушенето и консервирането на зеленчуци. Сеят се луковичните цветя: зюмбюли, лалета, нарциси.“

(Петър и Мария Димкови, 1979)

♥ Работа на домакинята през всички месеци на годината

~ Юли

Жилището. По-често пречистване и отупване на всички дрехи, за избягване на опасността от дървеници, бълхи и паразити. Проветряване вечер.

В кухнята. Варят се сладка и се приготвя вишнов сироп. По-често се варят компоти от череши.

Зеленчуковата градина. Плевене и поливане. През юли се вади чесновият лук. Сеят се салати, моркови, спанак , репички и др. за есенната беритба. Събира се семе за зеле, мерудия, целина, спанак, репички, моркови и др.

Домашните птици. Поради силните горещини, за кокошките трябва да се направи сенчесто място, ако курникът няма или пък е изложен на припек . Хладната вода е необходима на птиците. Най-добата храна сега за тях е просото и овесът, смесени с костено брашно.

Избата се проветрява само при хладно време.

Цветята. Пречистване на прецъфтелите рози. Размножаване чрез клонки на хризантеми, азалии, мушкати, карамфили, хортензии, фуксии, бегонии и мирта.

...

~ Август

Жилището. Да се вземат мерки за доставянето на дърва за зимата, тъй като са пo-евтини.

Започва се сушенето на някои зеленчуци. Консервират се здрави и хубави круши и ябълки за през зимата, като се нареждат увити в слама в кошове или сандъци.

Избата. Потягат се и се поправят каци, качета и др. съдове за зимнина.

Зеленчуковата градина. Бере се лукът и др. зеленчуци, зелето се доокопава, а всичко друго още се полива.

Домашните птици. Кокошките престават да клопат или клопат съвсем рядко. Под разклопалите се кокошки не се слагат яйца, защото малките пиленца не могат да се изгледат добре през есента. Яйцата през тоя месец са най-добри за запазване през зимата Във водата на кокошките и патиците се поставят ръждясали гвоздеи.

Цвтята. Сеят се луковичните цветя: зюмбюли, лалета, нарциси. Сеят се също теменужки и парици. Почистват се извехналите цветя.

Кухнята. Започва се консервирането на зеленчуци.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 г., lilidimkova.com