„През септември поливането на зеленчуците се преустановява. Продължава се сеенето на спанак, салата и други зеленчуци.“

(Петър и Мария Димкови, 1979 г.)

Работа на домакинята през всички месеци на годината

~ Септември

Жилището. Приготвяне на постелките за зимуване. Почистване и подкърпване на есенното облекло.

Избата. Нареждане на приготвените консерви. Прави се туршия. Сушат се сливи и се приготвя мармалад или се набавя такъв.

Кухнята. Точи се юфка и се набавят яйца за през зимата.

Зеленчуковата градина. Поливането на зеленчуците се преустановява. Продължава се сеенето на спанак, салата и др. зеленчуци; също u есеняк, червен лук и чесън за напролет .

Цветята се пазят от ранни студове; някои от тях могат и трябва да се приберат на закрито.

Домашните птици. Храната им се усилва качествено и количествено. Най-препоръчителна храна сега е 6 части ечемик, 2 царевица и 1 овес. Отпадъците от зеле и др. зеленчуци се запазват за по-нататък като храна за домашните птици.

...

~ Октомври

Жилището. Общо почистване и нареждане на жилището за зимуване.

Избата. Довършване на работата от миналия месец . Набавя се зимовище: лук, картофи, моркови, чушки и др. Зелето се налага и се претака, за да втаса по-рано и по-добре. Зелето и туршията не бива да се държат в едно избено помещение с виното. Продължава сушенето на плодове.

Кухнята. Вари се петмез от грозде, правят се суджуци с opехи и др., суши се грозде.

Зеленчуковата градина. Досъбират се всички зеленчуци. Обират се зеленчукови семена и глави за разсаждане идущата година.

Цветята се прибират за зимовище. Трендафилите и др. , които остават в градината се завиват с рогозки, слама или сухи листа.

Домашните птици. Почистване на курника и приготвянето му за зимуване. Ако подът е пясъчен, посипва се с нов пясък. Целият курник се белосва с вар.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 г., lilidimkova.com