Търсете залеза и бъдете благодарни, че сте доживели следващия ден ♥ Шунмьо МАСУНО

Мъдростта на японския дзен монах и едно от всекидневните му упражнения за спокоен и радостен живот.

(Sunset of the Marshes Martin ,1875, Johnson Heade)

♥ Търсете залеза

Не мислете за неприятни неща точно преди лягане. И бъдете благодарни, че сте доживели следващия ден.

В квартал Янака в центъра на Токио има едно място, което е известно като „Стъпалата към залеза“. Самите стъпала не представляват нищо необичайно, но ако в подходящото време седнете на тях и погледнете към небето, може да уловите гледката на красивия залез.

Не знам откъде е дошло наименованието „Стъпалата към залеза“, но от един момент нататък всички започнаха да ги наричат така. Много хора ходят там, за  да гледат залеза.

Предполагам, че по целия свят има много такива места. Обзалагам се, че в японската провинция могат да се наблюдават красиви залези от пътечките между оризовите поля. А в града бихте могли да се качите на покрива, откъдето залязващото слънце изглежда огромно.

Не ви трябва да ходите чак до Янака. Лесно е да се намерят различни места, които да ви послужат като ваши лични „стъпала към залеза“.

Важното е да има къде да седнете и да гледате как слънцето залязва. А след като падне нощта, вдигнете за миг поглед към небето. Изпитайте благодарност за това, че сте преживели още един ден. Този миг ще стопли душата ви.

От: „Изкуството да живеем просто“, Шунмьо Масуно, изд. „Колибри“, 2019
*Sunset of the Marshes Martin ,1875, Johnson Heade; chinaoilpaintinggallery.com

3464 Преглеждания