„Който избере богатството, изразено в пари или в имот, той ще се домогне до външната страна на живота. Но тогава идва и страхът. Материалното богатство е товар за човека.“

Вдъхновена от Живото Слово на Учителя Дънов, Мария Майсторова вярва, че противоречията в мислите и чувствата оставят свой болезнен отпечатък (включително и здравословен) върху човешкия живот. Затова са нужни сериозни промени в моделите на мислене, изискващи определени езотерични знания и осъзнати духовни усилия. В качеството си на астролог тя комуникира с много хора и не просто анализира звездните им карти, а се опитва да изясни дълбоките причини за всяка драматична съдба. В книгата си „Пробуждане на душата“, Майсторова споделя своите разговори за вечните истини с хората, потърсили я за съвет.

(Portrait of a Woman, 1912 - Egon Schiele)

Мога ли да променя тъжната си съдба? Докога ще бъда бедна, болна, а и нещастна в брака?

Мъдрите хора не трябва да се тревожат за утрешния ден. По-важно е, както сама ми пишете, да се радвате на живота и на здравето като на най-голямото богатство, с което Природата ви е дарила.

Има смисъл човек да бъде богат, но когато богатството идва като резултат на разумна дейност и правилен живот, не като последица на някаква човешка амбиция. Така че, ако вярвате в Бога, ако се трудите и търпите, можете да придобиете богатство и то толкова, колкото ви е нужно. За да го задържите, трябва да бъдете чисти и щедри. Сега благодарете и за най-малкото, което ви се дава.

Много хора се стремят към материално богатство и донякъде са прави. Но то има две страни: външна и вътрешна. Важно е какво богатство търси човек. Здравият човек например е богат, ученият е богат, добрият – също. Който избере богатството, изразено в пари или в имот, той ще се домогне до външната страна на живота. Но тогава идва и страхът. Материалното богатство е товар за човека. Преди да поискаме от Бога богатство и сила, трябва да се помолим за мъдрост и любов. Невъзможно е в един и същ момент да бъдем богати във всички области. Ако сме били богати във физическия свят, в духовния ще бъдем бедни.

Човек, щом загуби обичта, изгубва и равновесието си. Без любовта ще се чувствате по-самотни. Но който иска духовно да израсне, трябва да се повдигне над обикновеното ниво и да забрави, че е мъж или жена. Открием ли веднъж сродната душа, не трябва да я изоставяме. Различни са отношенията между хората – с едни се срещаме, за да свършим важна делова задача, с други – за да се роди дете, а с трети – за да разберем какво представлява обичта.

...

Чувствам се често отчаяна и обезверена и дълго време не мога да се освободя от тягостните си състояния. Какво да направя, за да си възвърна вкуса към живота? Имам ли шанс да променя нещата?

Когато говорим за Любовта разбираме единствената сила, която може да ни придружи през нашия труден път и да ни изведе от него благополучно. Тя е утешителката на човека в тежки и трудни часове. Когато човек е добър, Любовта непременно ще се прояви в живота му.

Лошите условия, страданията и несгодите са външни стимули, които заставят вложеното у всеки да се прояви. Много хора очакват големи резултати и придобивки в живота, но остават разочаровани. Те не познават законите му и затова се обезсърчават. Един от тях гласи: малките придобивки са предшественици на големите резултати. Ако човек проумее и приложи този закон, ще придобие вътрешно спокойствие и мир.

За да се променят нещата във ваша полза, амбициите ви не бива да превишават възможностите ви. Когато се почувствате обезсърчени и изоставени от всички, знайте, че има един, който ви обича и всякога мисли за вас. Тогава помислете за Бога, за Неговата любов и вложете в Него цялото си доверие.

Дайте път на любовта в себе си, обичайте всички хора, за да получите Божието благословение. Доколкото човек проявява любовта си, дотолкова може да бъде обичан от хората. Следователно любовта е най-великата работа в света. Да обичаш някого, това означава да работиш за него, да го освободиш от мъчнотиите и несгодите на живота му. Не можете ли да направите това, вие не го обичате както трябва.

Всички същества са еднакво надарени, но не се проявяват еднакво. За да прояви своите възможности, човек се нуждае от любов. Когато тя го посети, съзнанието му се пробужда, озарява го. Петте раси, през които човечеството е преминало в своето развитие, имат пет различни понятия за любовта. Шестата раса, която ще дойде в бъдеще, ще има съвършено ново разбиране за нея. Затова единствената сила, която ще оправи света е любовта. Няма по-интересни неща за изучаване от нейните прояви. Изворът на любовта е неизчерпаем. Пийте спокойно и с благодарност от водата на любовта всеки ден. Пазете я като зеницата на окото си.

Из: „Пробуждане на душата“, Мария Майсторова, изд. Виделина - Варна, 2002 г.
Картина: Portrait of a Woman, 1912 - Egon Schiele; chinaoilpaintinggallery