Трябва да разрешаваме проблемите и да прощаваме преди да заспим ♥ Ноел БАТЪН

„Хормоналната ни енергия се изчерпва, когато нашата емоционална система е изтощена, а причината за това са чувствата, които са неудовлетворени и които не намират ответ.“

Le Lit ('The Bed') by Henri de Toulouse-Lautrec from around 1892

♥ Как да постигнем свобода на ума и покой на сърцето преди да заспим

Ние притежаваме три форми на енергия (Триединството на енергията вътре в нас). Нашият дух, тяло и душа влияят на три различни форми на енергия, а нашето същество също се нуждае от равновесие между тях вътре в себе си, за да изпита пълна хармония (хомеостаза). За да постигнем съвършенство на съня и енергията, ние трябва да удовлетворяваме потребностите на нашия дух, тяло и душа.

~ Енергията на нервите е водещата от трите енергии на нашето същество -  „Енергия на вдъхновението”

Наричам я така, защото тя се ражда, когато сме вдъхновени от живота. Тя регулира електричеството, което ни заобикаля и ако сме чувствителни към нея, ще ни отведе в съня, когато се нуждаем от сън, а когато чувстваме студ в определени места на тялото си, тя ни показва, че трябва да сме внимателни с определени части от тялото си, които се разболяват. Тя активизира телефонните линии, които сигнализират нашите органи, и когато отслабва, нашите органи отслабват.

~ Трябва да имаме цели

За да поддържаме ефективност в тази една трета от нашата енергия, трябва да бъдем вдъхновени от лични цели към които да се стремим, но трябва и да спазваме изискванията на нашето същество и природа в процеса на постигането им. (Нашият положителен уверен светоглед влияе върху жизнеността на нашата енергия на вдъхновението).

~ Нуждаем от молитва и разбиране на Светото писание, за да постигнем покой на ума

Правилният контрол на физическата ни активност създава покой в духа на природата и духа на жизнеността, а преживяването на молитвата, както Светото писание го нарича „денят за почивка”, помага за освобождаването на всякакъв емоционален стрес от духа на душата или за постигането на покой на душата. Когато нашата „енергия на вдъхновението” изтича, това причинява умора.  Чувството на умора в определена област е автоматична реакция на нервната система, която тя задейства, когато тази област е останала пренапрегната толкова дълго, че се нуждае от почивка. Напрежението изгаря определени наелектризирани йони в организма, като по този начин създава изтощена енергия около тази област. Електрическият поток се поражда, когато наелектризирани йони прескачат клетъчните мембрани. Когато зарядът е много силен, се получава силно и изпълнено с енергия магнитно поле около тази област, което ни кара да се чувстваме изпълнени с жизненост и енергия.

Когато поддържаме тази област пренапрегната за дълъг период от време, изчерпваме заряда от енергия и тази област започва да се чувства уморена като предпазно предупреждение. Ако поддържаме определена област пренапрегната дълги години наред и пренебрегваме умората, накрая ще почувстваме студ в тази област като знак за опасност. Това усещане на „студено място” се поражда от химическите енергии, които съпътстват енергията на нервите, и когато изпитате това чувство, е важно да се научите едновременно да се отпускате и да въздействате върху тази област с упражнения, за да получи тя отдих, приток на кръв и топлина.

~ Нашите нерви влияят и върху хормоналната ни енергия – „Енергия на чувствата”

Наричам хормоналната енергия „енергия на чувствата”, защото различните чувства предизвикват специфични хормонални реакции и обратно - отделянето на определени хормони ни кара да изпитваме съответното чувство. Чрез разрешаването на проблемите, които възбуждат негативни хормонални реакции, както и чрез ограничаването ни само до тези дейности, при които се намаляват до минимум отрицателните изживявания, можем да увеличим максимално естествения ни поток на положителна хормонална енергия.

~ Трябва да разрешаваме проблемите и да прощаваме преди да заспим или да се справим с тях в молитва преди сън

Ако правим всичко възможно да постигнем свобода на ума и покой на сърцето преди да заспим всяка нощ, както и в един задължителен ден на почивка от седмицата, това също ще ни помогне да се радваме на пълноценно хормонално удовлетворение. Съобразяването с аспектите на природата, които стимулират правилното функциониране на нашия биологичен часовник, е основата за хормоналното ни съвършенство.

Когато хормоналната ни енергия е пресъхнала, ние няма да реагираме на времевите цикли и скоро ще изпитаме стомашни проблеми и пристъпи на депресия. Хормоналната ни енергия се изчерпва, когато нашата емоционална система е изтощена, а причината за това са чувствата, които са неудовлетворени и които не намират ответ. Това състояние обхваща разнообразни случаи като потисната скръб, чувство на вина, липса на любов и дори неспособност да се изправиш лице в лице с конфликт. Разрешенията могат да бъдат различни като се започне от справяне с потиснатите чувства, подобряване на уменията за общуване, концентриране върху изграждане на вяра в себе си или просто да се научиш да изградиш спокойна личност и да отделиш време, за да се „насладиш на аромата на розите”.

~ Най-важните въпроси на самодисциплината

Най-важните неща, които регулират нашия биологичен часовник, правилното функциониране на режима за отделяне на хормони и силата на нервната ни система, произтичат от потребностите на духа, тялото и душата. (Бог Отец е духът, Синът е тялото а душата е Светият дух.)

Удовлетворение

Нашият дух се нуждае от удовлетворение от постигнатите цели, въодушевление от участието в живота, морални ценности и уважение към основните закони на природата, както екологичните, така и емоционалните.

Дисциплина

Нашето тяло се нуждае от хранене три пъти на ден в редовното време за хранене, естествени хранителни вещества, упражнения или физическа активност и излагане на елементите на природата като топлина и студ и качествен сън.

Съчувствие

Нашата душа се нуждае от изразяване и приемане, отдаване и получаване на любов и съчувствие и от чувствителност към нуждите на другите, особено на децата.

Всички тези аспекти влияят на съдържанието на кръвта ни, ефективността на притока на кръв в организма и снабдяването с кръв на крайниците. Колкото по-незаинтересовани сме към тези аспекти на влияние, толкова по-слаби ще бъдат реакциите на нервната и на хормоналната ни система и по-ниско нивото ни на жизненост. Хората, които не се хранят в редовното време за хранене, спят през деня, не си почиват в неделя и живеят само с климатици и печки през цялата година, объркват ефективността на природния режим и създават първоначалната възможност за унищожителния ефект на стреса и потиснатостта. Хората, които избягват самодисциплината, себеизразяването, общуването и не отстояват себе си по начин, който да доведе до освобождаване на ума им от стрес, също блокират своя потенциал за сън, енергия, дълголетие и вкус към живота.

От: „Прекрасен сън – изобилие от енергия“, Ноел Батън
Картина: Le Lit ('The Bed') by Henri de Toulouse-Lautrec from around 1892; chinaoilpaintinggallery

1634 Преглеждания