„Не е нужно да знаем как да прощаваме. Достатъчно е да искаме да го сторим. Вселената ще се погрижи за начина.“

За целебната сила на прошката, споделено от духовната учителка Луиз Хей (1926~2017) в книгата й „Мисли от сърцето“ (Изд. „Кибеа“).

(The Tree of Forgiveness, 1881-82, by Edward Coley Burne Jones)

Прощавам на всичко, което се е случило с мен в миналото

Когато чуете думата прошка, чий образ изниква в съзнанието ви? Кой е човекът или какво е събитието, за което ви се струва, че никога няма да забравите или да простите? Какво ви приковава към миналото?

Като отказвате да простите, вие се вкопчвате в него и става невъзможно да бъдете в настоящето. А само от настоящето можете да създавате бъдещето си.

Прошката е подарък за вас самите. Тя ви освобождава от миналото, от някогашните преживявания и взаимоотношения. Позволява ви да живеете в сегашното.

Като простите на себе си и на другите, наистина се освобождавате. Прошката носи невероятно усещане за свобода. Често трябва да си простите за това, че сте се примирявали с болезнени преживявания и че не сте обичали себе си достатъчно, за да се махнете от тях. Затова обичайте себе си, простете си, простете на другите и живейте в настоящия момент.

Вижте как старата горчилка и болка просто се свличат от плещите ви, как се разделяте с тях и дверите на сърцето ви се разтварят широко. Когато излизате от изпълнено с любов пространство, сте винаги в безопасност.

Простете на всички. Простете на себе си. Простете на всичко, което ви се е случило в миналото. Вие сте свободни.

От: „Мисли от сърцето“, Луиз Хей, изд. „Кибеа“, 1999 г.  
Картина: The Tree of Forgiveness, 1881-82, by Edward Coley Burne Jones; chinaoilpaintinggallery