Сами създаваме причините за своите болести ♥ Кацудзо НИШИ

„Природата ме научи да се справям с опустошеността, усещането за безсмисленост на живота, умората от депресията. Как може да бъде безсмислен живота на човека, ако в Природата няма нищо безсмислено?“

Една мотивираща тренировка на съзнанието от японския професор Кацудзо Ниши (1884-1959) и неговата Система на здравето (Nishi Shiki - Nishi Health System).

Тренировка на съзнанието

Възпитаването на силен ум в силно тяло се свежда не само до физическото оздравяване на мозъка и неговите кръвоносни съдове, но и до тренировка на съзнанието. Между другото, съществува и пряка и обратна зависимост: здравият мозък с нормално кръвообращение има ясно, чисто, тренирано съзнание, а тренировката на съзнанието оздравява мозъка и физически.

Често ние се хващаме, че не можем да спрем потока негативни мисли и емоции отнасящи ни надолу по течението на реката на живота – към болестите и нещастията. Често се чувстваме безсилни пред чувствата на страх, обида, безнадеждност. Така аз чувствах себе си в своето самотно детство и във възрастта между детството и юношеството. Не можех да се справя със страха пред смъртта и с чувството за безнадеждност дотогава, докато не се вгледах в Природата. Когато се вгледах в Природата видях, че в нея няма страхове, обиди, безнадеждност. В нея има само вечен Живот, вечно Възраждане вечна Радост от битието. Започнах да се уча от Природата – тя ме научи да се справям с опустошеността, усещането за безсмисленост на живота, умората от депресията. Как може да бъде безсмислен живота на човека, ако в Природата няма нищо безсмислено? Всичко е осмислено, всичко е необходимо, всичко е закономерно, всичко има смисъл. Може не винаги да разбираме в какво именно се състои смисъла. Но трябва да знаем, че смисъл съществува. Просто затова, защото човекът е част от Природата, а в Природата има смисъл. Човекът е изкривил себе си в резултат от неправилния си начин на живот, от отстъплението от Природата, затова е изгубил усещането за смисъл. Как да си върнем това радостно усещане? За това трябва да тренирате своите мисли и чувства.

Тренировката е полагане в своя мозък на положителни мисли и емоции. Вместо отново и отново да преживявате своите беди и неуспехи, трябва да се обърнете в посока към светлината, надеждите и радостните мисли. Положителните мисли трябва да се култивират, трябва да приучим към тях своя мозък.

Помислете за това колко години сте се поддавали на печални мисли. Погледнете живота си отстрани: погледнете какво представлява – той е онова, което сте сътворили със своите мисли. Ние сами творим своя живот, своето щастие и нещастие, своето здраве и болести посредством своите мисли. Нашият живот е въплъщение на собствените ни мисли. Ако в живота ни нещо не е в ред, можем уверено да заявим – нещо не е в ред с нашите мисли. Боледуваме именно защото са болни нашите мисли. Дълги години можем да разрушаваме себе си сами с мрачни мисли, обиди, жал към себе си и даже да не се досещаме за това, че сами създаваме причините за своите болести.

Нашият организъм винаги реагира на това, което мислим. В самоуверения и щастлив човек даже осанката е съвсем друга в сравнение с подтиснатия и вечно уморения човек. Кажете си: „Аз съм щастлив и здрав”, повторете това няколко пъти, докато думите не започнат да звучат уверено и леко и ще почувствате как се изправят раменете, как на лицето ви се появява усмивка, как отслабва напрежението на мускулите и стойката на главата става горда.

Човекът от Природата притежава способността да управлява своята нервна система, а значи – и своя организъм. Най-висшето майсторство в това достигат източните факири, които си заповядват да спят на гвоздеи. На обикновените хора това не е нужно. Но да се научи да контролира своите мисли, своите нерви и своето тяло така, че да станат здрави, може всеки човек.

Аз стигнах до този метод самостоятелно и спонтанно. Лежах на брега на морето и не забелязах как под лекия шум на прибоя силно се отпуснах. Самочувствието ми се подобри, това състояние ми беше приятно. Разбрах, че това е изцеляващо състояние. Започнах правилно да дишам с дълбоко пълно дишане и състоянието стана още по-приятно, сякаш неочаквана радост обхвана цялото ми същество. Напрежението постепенно си отиваше от всички части на тялото ми. Но моите студени ръце и крака ми даваха усещането на известен дискомфорт. Тогава си представих, че краката ми се стоплят, започнах да си внушавам това и скоро забелязах, че те действително започнаха да се стоплят. След това си внуших, че ръцете ми са по-топли и те станаха по-топли. Приятното отпускане и топлината се разляха по цялото ми тяло. След това в тялото ми се появи приятна тежест. Почувствах как кръвта започна да циркулира по-мощно и по-силно в тялото ми и се опитах съзнателно да задържа това състояние, като си казах: „Моята кръв тече по-бързо, моята кръв е чиста, тя храни тялото ми с енергията на здравето”. След това заспах, а когато се събудих, състоянието ми беше прекрасно и болестите като че ли отстъпиха.

Оттогава започнах да практикувам този метод постоянно и той винаги даваше положителни резултати.

Всеки човек може да се отпусне – за това трябва само да намери уединено място, където да е тихо и спокойно. Трябва да легне, да затвори очи и да си представи някаква приятна картина – например спокойната повърхност на морето, лекото плискане на вълните в камъните. След това е необходимо да започнете правилно да дишате и при всяко издишване да следите мускулите на определена част от тялото да са отпуснати. Например: вдишване – напрежение в десния крак, издишване – отпускане на десния крак, вдишване – напрежение в левия крак, издишване – отпускане на левия крак. След това също последователно трябва да отпуснете гърба си, гърдите, ръцете, раменете, тила, лицето, веждите. След това си представете, че тялото ви се стопля – отначало краката, ръцете, след това – останалите части на тялото освен главата – в главата ви трябва да има усещане на прохлада и лекота. Достигайки такова състояние си кажете: „Чувствам се прекрасно. Имам крепко здраве”. Нека не ви смущава, ако отначало ви бъде трудно да повярвате, защото в действителност това не е така и на вас ви е трудно да произнесете тази фраза леко и уверено. Не пестете усилия – тренирайте да произнасяте тези думи. Та нали по такъв начин влагате в своя организъм програмата за това, което искате да имате. Можете да заложите в своя организъм всяка програма, да получите всичко, което искате от живота, ако сте в състояние на отпускане и топлина си казвате това в утвърдителна форма. Много важно е да практикувате занимания постоянно, тъй като самовнушението не дава моментални резултати.

От самовнушение преминете към създаване на мислени образи. Формирайте в мозъка си мисли и чувства свидетелстващи за здравото състояние на вашето тяло. В състояние на отпуснатост и топлина си казвайте: „Моите съдове са чисти и здрави. Моята кръв тече по съдовете леко, бързо и безпрепятствено. Моята кръв е чиста и здрава, тя насища всички тъкани с необходимите им полезни вещества.“ Докато говорите това – не задължително на глас, най-добре на ум, си представяйте колкото може по-зрима картина на своите здрави съдове и здрава кръв.

Следващ етап: внушаване на себе си на положителни мисли и чувства при изпълнение на описаните в началото на книгата физически упражнения. Докато изпълнявате упражненията си казвайте: „Всяка клетка на моя организъм се обновява, кръвта става чиста и свежа, съдовете – млади и еластични”. Правете това всеки ден.

Всеки ден започвайте с положително твърдение относно себе си: „Аз съм здрав, млад, изпълнен със сили, моето тяло е съвършено творение на Природата, в което са заложени мощни изцеляващи сили, ден след ден носещи ми здраве, бодрост, сила, увереност”.

Научете се постоянно да следите своите мисли. Множество хора забелязват, че в главата им живее някакъв неприятен вътрешен глас, който постоянно се опитва да им внуши нещо негативно: животът е тежък, ти не си добър, не си здрав, не умееш да решаваш своите проблеми, никога няма да можеш да оздравееш. Този вреден вътрешен глас трябва да се научите да забелязвате и изключвате. Щом забележите, че сами си казвате негативни фрази, заповядайте си да млъкнете. И веднага си кажете някоя положителна фраза. Ако вътрешният ви глас ви каже „Ти не оздравяваш”, накарайте го да млъкне, заповядайте му да замълчи и си кажете: „Аз вече оздравявам. Аз съм вече здрав”.

Такъв постоянен контрол за своето съзнание в резултат води до това, че целият образ на мисли и чувства става положителен, вие попадате в щастливото течение на реката на живота и тя ви носи само към щастие и здраве.

От: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. „Паритет“, 2010 г.
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org

11233 Преглеждания