(„Майка ми“, портрет на Мария Димкова, дело на Лили Димкова; © lilidimkova.com)

Работа на домакинята през всички месеци на годината

~ Март

Март е предвестника на пролетта, която настъпва. Всяка смяна на сезона създава специални грижи на домакинята. В жилището трябва да се извърши пролетно претърсване и прочистване - при хубав ден. Ако времето към края на месеца се задържи, печките и постилките се прибират.

В кухнята. Ранните зеленчуци вече започват да излизат. Тяхното по-често употребление е полезно за организма.

Избата. Проветряване. Зимовището, което е почнало да се разваля, веднага да се изхвърли.

Градината. Сеят се зелепчуците, споменати в миналия месец. Цветните градини се прочистват от боклуци. Могат да се сеят всички цветя. Ако имате асма, подрежете я.

Домашните птици. Към края на месеца те започват усилено да носят, а много от тях се разклопват. Добре е домакинята да има винаги на ръка пресни яйца за насаждане. Яйцата не бива да бъдат по-стари от 21 дена.

Децата. При хубав слънчев ден пеленачетата, добре облечени, могат да се изнасят на чист вздух.

Облеклото. Почиства се пролетното облекло или се приготвя ново такова.

***

~ Април

Жилището трябва да се почисти основно от праховете и нечистотиите от зимата. Зимните постелки и дрехи, ако не са прибрани, се изтупват, изпират, насипват се с нафталин и се прибират.

Цветята, които през зимата с били на закрито, се изнасят в градината или по прозорците. Поливат се редовно. Посяването на нови такива продължава. Сега е време да се вадят тревни чимове (блани) за градинки.

В избата. Всички каци и качета, които са изпразнени от зеле, туршии, мармалади, сирене и др. се измиват и като се изсушат, се прибират. Общо почистване на избата.

В зеленчуковата градина се сеят грах, репички, моркови, спанак, боб, цикория, червено цвекло и др. Засетите семена се поливат.

Домашните птици. Курникът се почиства всяка седмица. Малките излюпени пиленца се хранят отначало с твърд жълтък от яйце, а по-късно с каша от трици или брашно и зелена храна.

Облеклото. Недовършеното през миналия месец се извършва сега.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
*„Майка ми“, портрет на Мария Димкова, дело на Лили Димкова, lilidimkova.com