„Страхът поражда чувство за тревога. Чувството за безпокойство ни прави напрегнати, въздейства на нервните окончания на нашия сто­мах, изменя състава на стомашния сок, което често води до стомашна язва.“

Докъде води чувството за безпокойство

Неотдавна ми позвъни моя съсед и започна да убеждава мен и члено­вете на семейството ми да се ваксинираме против едра шарка. Той беше един от хилядите доброволци, които звъняха по квартирите на хората в Ню Йорк. Наплашените от тях хора по четири часа стояха на опашка, за да се ваксинират.

Станции по ваксинация бяха организирани не само във всички болници, но и при пожарните команди, в полицейски участъци, в по-големите пред­приятия. Повече от две хиляди лекари и сестри напрегнато работеха ден и нощ, за да ваксинират тълпите от хора. Къде беше причината за всич­ко това? Осем човека в Ню Йорк се бяха заразили от едра шарка и двама от тях бяха умрели. Два смъртни случая на осем милиона души.

Аз живея в Ню Йорк 37 години и нито веднъж никой не ми позвъни, за да ме предупреди за настъпването на душевно заболяване, което за последните 37 години е нанесло десетки хиляди пъти по-голям ущърб от ед­рата шарка.

Нито един от хората, които ми звъняха, не ми каза, че един от всеки десет човека, живеещи в Ню Йорк, страда от нервно разстройство, в повечето случаи породено от чувство за безпокойство и от емоционал­ни стресове

Затова считайте, че аз пиша тази книга, за да позвъня на вратата ви и да ви предупредя.

Преди няколко години прекарах отпуската си в едно съвместно пъ­туване из Тексас с доктор Гобер. Той беше главен лекар на обединената болница на градовете Гулф, Колорадо и Санта-фе. Обсъждайки проблемите за безпокойството, той каза че 70% от пациентите, обръщащи се към лекаря, биха могли да се излекуват самостоятелно, ако можеха да се из­бавят от своите страхове и чувство за безпокойство. Аз не мисля че техните болести са въображаеми. Имам предвид язва на стомаха, сърдечни заболявания, главоболие и някой видове паралич. Това са реални бо­лести. Зная какво говоря - каза доктор Гобер - аз сам в течение на 12 го дини страдах от стомашна язва. Страхът поражда чувство за тревога. Чувството за безпокойство ни прави напрегнати, въздейства на нервните окончания на нашия сто­мах, изменя състава на стомашния сок, което често води до стомашна язва.“

Доктор Д. Мотагу, автор на книгата „Язва на стомаха на нервна почва“, казва същото: „Вие получавате язва на стомаха не от това, което ядете, а от това, което яде вас“.

Заключение на част I:

ПРАВИЛО 1. Ако искате да избегнете безпокойството, правете това, което е съветвал Уйлям Ослер. Живейте в отсека на днешния ден. Не се тревожете за бъдещето. Живейте спокойно до вечерта.

ПРАВИЛО 2. Ако бедата - с главно Б - се прокрадва след вас и ви притисне в ъгъла. прилагайте магическата формула на Уилис и Х. Къриър

а) Попитайте себе си: Какво може да бъде най-лошото, ако не успея да реша проблема си?“.

б) Мислено се подгответе да приемете най-лошото - в случай на необходимост.

в) Опитайте се спокойно да премислите мерките за подобряване на ситуацията, с която вие мислено сте се примирили като с неизбежна.

ПРАВИЛО 3. Помнете за неизбежната вреда, която безпокойството нанася на вашето здраве. „Деловите хора, не умеещи да се борят с безпокойството, умират млади”.

Избрано от: „Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълноценен живот“, Дейл Карнеги, изд. „Alex TM & Co“, 1990 г.
Снимка: Дейл Карнеги (1888-1955)