„Магията на първата любов се крие в нашето неведение, че тя може да свърши.“ ~ Бенджамин ДИЗРАЕЛИ

 

(Argentine Polka, 1911, by Kazimir Malevich)

Четири ума, които не мислят еднакво 

Усещането ви за връзката беше прекрасно. Бяхте в екстаз от любовните еликсири, препускащи през тялото ни. Тананикахте си всички песни за любов, които някога сте чували и за пръв път виждахте в тях смисъл. Бяхте създали магията на медения месец с любовта на живота си и знаехте, че този път тя ще трае завинаги. 

Само дето не стана така. 

Всичко се срина и вие останахте съсипан и обсебен от мисълта как всичко можеше да се стече по друг начин. Бях озадачен: как може нещо толкова магично да деградира в безкрайни свади и обвинения и в случай, че сте бил женен – в съда с развод? 

В края на краищата вие искахте нещата да потръгнат. Мярнахте, че това ще стане. А сега си казвате: „Може би тези неща в „Биология на убежденията” работят за някой друг, но не и за мен.” Не, и за вас също работят! Обаче има една уловка, която обяснява защо сами по себе си позитивното мислене и вярата не дават резултат. 

Става въпрос, че когато сте тясно свързан с вашия партньор през тези първи блажени дни и месеци, поведението ви е било контролирано от работата на съзнателните ви умове. Съзнателният ум е творческият ум, който действа от името на вашите желания. Тъй че когато съзнателните умове на двама влюбени се преплетат, те заедно създават една магическа хармония. Тъй като през медения месец партньорите действат, водени от най-силните си желания, резултатът от тяхното взаимодействие е... небето на земята! 

С времето обаче съзнателният ви ум се натоварва с мисли за ежедневните неща – да вържеш бюджета, да организираш задачите си, да планираш уикенда. Работата на съзнателния ум се прехвърля от създаването на преживяването през медения месец към управление и стратегии, необходими за това, което приемате за належащо и необходимо. В резултат съзнателният ум делегира дейността по контролиране на поведението на програмите по подразбиране, записани отпреди време в подсъзнателния ум. 

Когато става въпрос за партньори, в играта изведнъж се включват не два, а четири ума. И тези два „допълнителни” подсъзнателни умове могат да направят големи поразии в нашите прекрасни взаимоотношения от типа „и заживели щастливо”. Когато съзнателният ни ум престане да е ангажиран с настоящия момент, ние губим контрол върху творението от медения ни месец, тъй като неволно превключваме на програмираното отпреди – това, което сме придобили вследствие на преживяванията, оказали влияние върху нашето развитие. За много двойки щом това подсъзнателно програмиране бъде активирано, сиянието на медения месец избледнява много бързо. Това не е изненадващо, тъй като поведението, програмирано в подсъзнателния ни ум, е извлечено главно чрез наблюдение и „запис” на поведението на други хора (често негативно и обезсилващо) – особено на родителите, други членове на семейството ви, общността и културата. Започвате да виждате една страна на партньора (и на себе си), която никога не се е появявала по време на медения месец. Когато съзнателният ум престане да внимава в настоящия момент, вие автоматично и, най-важното, несъзнателно започвате да се държите по начин, който сте „записали” на своя хард диск от други. 

Ето един сценарий, който може би ви е много познат. 

Наслаждавате се на магията на медения месец, изпълнени с любов към безрезервно подкрепящия ви партньор, който внася светлина в дните ви. Един ден обаче с обич му задавате някакъв съвсем простичък въпрос. В момента той не мисли за това колко хубава е връзката ви. Съзнателният му ум е зает с проблемите с колата или плащането на наема, така че ви отговаря рефлекторно и с яден тон: „Остави ме на мира.” вие се шокирате и възкликвате: „Кой всъщност си ти?” 

Току-що сте преживели момента, в който меденият месец започва да приключва. Той ви е отговорил толкова несъзнателно, че дори не е забелязал колко злобно е прозвучал, възприемайки въпроса ви като лична нападка, той се окопава, готов да се защитава до смърт. Мисли си: „Тя ме обвини, че аз не съм себе си. Аз съм същият, какъвто винаги съм бил. Изобщо не разбирам какво има предвид. Какво й става?” 

През това време вие си мислите: „Къде е нежният мъж, за когото се омъжих?” Съзнателният ви ум се откъсва от настоящия момент, за да прецени неприятната ситуация, в която сте се оказали. И ох, без да искате, вие също несъзнателно превключвате на дотогава неактивното си подсъзнателно поведение, което сте придобили от родителското семейство и възприетата култура. Сега е ред на партньора ви да се шокира, тъй като досегашната му любяща съпруга превключва на критики и обвинения, както и други не така любящи програми, „свалени” от родителите ви. 

Колкото повече ежедневието обзема съзнанието на двамата партньори, толкова по-нехармонични несъзнателни поведенчески модели започват да изплуват на повърхността. Скоро и двамата преставате да цените партньора си и концентрирате вниманието си върху периодичните му отблъскващи изблици. И двамата заемате защитна позиция и започвате да критикувате грешките на другия: той никога не си почиства, тя все не затваря капачката на пастата и т.н. Всичко, което сте игнорирали, озарени от първата любов, започва да ви лази по нервите. 

Ако сте се срещнали чрез интернет сайт за запознанства, и двамата си искайте парите обратно! Той/тя не са си попълнили честно въпросника! Но на практика и двамата сте го попълнили съвсем добронамерено. И двамата сте го направили съзнателно – и именно това е разковничето. Написаното от вас представя личността, която искате да бъдете. За съжаление, характерът на Аз-а, който е отговорил на въпросите, обикновено се изразява само в 5% от времето. Това, което и двамата партньори не са попълнили в анкетите си, са подсъзнателните саботиращи програми, които са получили от другите – а всички ние неволно се водим по тях в 95% от случаите. 

При положение, че най-често се държите по начин, който не сте пожелали съзнателно, вие и партньорът ви определено сте напуснали медения месец и отново сте влезли в руслото на обикновения живот. Ако кой да е от тези дотогава невидими, деструктивни и смущаващи поведенчески модели се бяха появили през първия ден от взаимоотношенията ви, то вероятно нямаше да види втори ден. Сега се чудите дали да понижите очакванията си и да приемете нещата такива, каквито са, защото „животът е такъв и трябва да го приемем и с добрите, и с лошите му страни”. Или започвате да правите множество компромиси, за да се нагодите към партньора, който ви тормози, докато в един момент става толкова нетърпимо, че връзката, която преди ви е изглеждала непоклатима, се разкъсва. Казвате: „всичко да върви по дяволите. Това не е за мен.” И отново тръгвате по света да търсите това, което някога сте имали.

Виновникът за този повторяем цикъл е невидим: това е поведението, програмирано в несъзнателния ум на двамата партньори. Вашето съзнание ви е изпратило на експедиция, за да търсите любящ партньор, и се е възрадвало, когато сте го намерили, ала подсъзнанието ви е разрушило това, което сте създали. Щом обаче разберете, че в една връзка си имате работа с четири ума, и щом разберете как да промените негативното програмиране на подсъзнателните си умове, ще разполагате с инструментите да пресъздадете изгубеното.

Из: „Магията на медения месец“, Брус Липтън, изд. Изток-Запад, 2014 г.
Картина: Argentine Polka, 1911, by Kazimir Malevich; chinaoilpaintinggallery