„Ако чувствата определят действията ни и ни ръководят, това означава, че сме абдикирали от своята отговорност и сме предали властта си.”

Как да възкресим любовта? Споделеният опит на автора на световния бестселър „Седемте навика на високоефективните хора”, д-р Стивън Кови.

По време на семинар, на който изнасях лекции за проактивността, един човек дойде при мен и каза: 

– Стивън, много ми харесва това, което говориш, но всяка ситуация е толкова различна. Например бракът ми. Аз наистина съм разтревожен. И аз, и съпругата ми вече не изпитваме чувствата, които ни свързваха. Мисля, че вече не се обичаме. Каква да направя?

– Чувството е изчезнало, така ли? – попитах.

– Точно така – потвърди той, – а имаме три деца и това също ни безпокои. Какво предлагаш да направя?

 Обичай я.

– Нищо не разбираш. Чувството го няма. 

– Тогава я обичай. Ако чувството го няма, това е добър повод да започнеш да я обичаш.

– Но как се обича, когато не обичаш?

– Приятелю, „обичам” е глагол. Любовта-чувство е плод на глагола „обичам”. Затова я обичай. Помагай й, слушай я, разбирай я, цени я, служи й, жертвай се, утвърждавай я. Готов ли си да направиш всичко това?

Любовта е една от  най-красивите думи в литературата на всички развити общества. Реактивните хора я превръщат в чувство. Те се ръководят от чувства и Холивуд има голяма вина за това, карайки ни да вярваме, че не сме отговорни, а сме продукт на нашите чувства. Но холивудският сценарий не отговаря на действителността. Ако чувствата определят действията ни и ни ръководят, това означава, че сме абдикирали от своята отговорност и сме предали властта си.

Проактивните хора превръщат любовта в действие. Любовта е нещо, което се  прави, саможертва, себеотдаване – както майката дава живот на детето си. Ако искате да изследвате любовта, погледнете хората, които се жертват за другите, дори когато не са ценени или обичани в замяна. Ако сте родител, вгледайте се в любовта, която изпитвате към собствените си деца, за които сте направили толкова много жертви. Любовта е ценност, която се актуализира чрез свързаните с любовта действия. Проактивните хора подчиняват чувствата си на ценностите. Любовта-чувство може да бъде възкресена.

Избрано от: „Седемте навика на високоефективните хора”, Стивън Кови, изд. „Кибеа“, 2010 г.
Снимка: Prof. Stephen Covey; goodreads