Кои са токсичните типове, които срещаме сред хората, споделено от Робърт Грийн и неговата книга за дешифриране на човешкото поведение „Законите на човешката природа“ (Изд. Сиела).

Токсични типове

Въпреки че характерът на всеки човек е уникален като пръстовите отпечатъци, в цялата история на човечеството могат да се набележат няколко типа хора, които могат да бъдат особено вредна компания. За разлика от по-очевидно злите или манипулативни характери, които можете да забележите от километър, тези типове са по-трудно различими. Те често примамват с приятна външност, като представят слабостите си за нещо положително. Само с течение на времето осъзнавате токсичната природа зад маската, често пъти твърде късно. Най-добрата ви защита е да сте въоръжени с познание за тези типове, да забелязвате признаците рано и да не се замесвате или да бягате колкото може по-бързо от тях.

Хиперперфекционистът: Може да бъдете привлечени от този тип хора, като гледате колко усърдно работят и с какво старание се стремят да направят най-доброто. Работят по-дълго дори от най-нисшия служител. Да, от време на време избухват и крещят на подчинените си, че не си вършат работата правилно, но го правят, защото искат да поддържат най-високи стандарти и това би трябвало да е добре. Но ако имате нещастието да се съгласите да работите със или за този тип хора, бавно ще осъзнаете, че истината е съвсем друга. Те не са в състояние да поверяват задачи на други хора, защото трябва да контролират всичко. Води ги не стремеж към високи стандарти и отдадеността към колектива, а желание за власт и контрол.

Такива хора често имат проблеми с чувството за зависимост, идващо още от ранните им години, подобно на Хауърд Хюз. Всяко усещане, че могат да зависят от някого за нещо, отваря стари рани и тревожност. Те не се доверяват на никого. Когато обърнат гръб, си въобразяват, че дисциплината моментално се разваля. Компулсивната им нужда да следят всяка подробност кара хората да негодуват и тайно да им правят напук – това, от което те най-много се боят. Ще забележите, че колективите, които те ръководят, не са добре организирани, защото всичко трябва да преминава през тях. Това води до хаос и вътрешни интриги заради борбата между подчинените да бъдат по-близо до шефа, който контролира всичко. Хиперперфекционистите често имат проблеми със здравето, защото се скапват от работа. Обичат да обвиняват другите за всичко, което не е наред – в техните очи никой не работи достатъчно старателно. В живота им се наблюдава тенденция на първоначални успехи, следвани от прегаряне и впечатляващи провали. Научете се да разпознавате този тип хора и не се забърквайте с тях. Те никога няма да са доволни от това, което правите, и бавно ще ви изтощават със своите тревоги, грубо поведение и желание да контролират.

Непримиримият бунтар: На пръв поглед такива хора могат да изглеждат доста вълнуващо. Те мразят властта и обичат потиснатите. Почти всички ние тайно харесваме такова поведение; то привлича юношата в нас, желанието да натрием носа на учителя. Тези хора не признават правила или установени практики. Считат, че следването на такива е за слабаците и тъпаците. Този тип хора често имат остро чувство за хумор, което могат да обърнат срещу вас, но то е част от тяхната автентичност и нуждата им да поставят всеки на мястото си, или поне така си мислите. Но ако се случи по-тясно да работите с такива хора, ще видите, че има нещо, което не могат да контролират – натрапчивото желание да се чувстват повече от всички други, а не някакво по-висше морално качество.

В детството майка им или баща им вероятно са ги разочаровали. Това е създало в тези хора недоверие и омраза към фигури с авторитет. В крайна сметка те не търпят критика, защото им мирише на власт. Никога не можете да им кажете какво да правят. Всичко трябва да бъде както те са решили. Ако по някакъв начин им попречите, ще ви нарочат за потисник и ще станете мишена на сарказма им. Те привличат внимание с бунтарската си поза и скоро стават зависими от светлината на прожекторите. В крайна сметка всичко е за власт – никой не трябва да бъде над тях, а ако някой се опита, тежко му. Проучете миналото им – те обикновено се разделят с хората с лоши чувства и обиди. Не се изкушавайте от бунтарската им поза. Този тип хора са останали завинаги в юношеските си години и да се опитвате да работите с тях, е равносилно на опит да излезете на глава със сърдит тийнейджър.

Персонализаторът: Тези хора изглеждат изключително чувствителни и внимателни, което е рядко срещано и приятно качество. Може да изглеждат малко тъжни, но чувствителните хора могат да бъдат трудни характери. Често можем да бъдем привлечени от това поведение и да поискаме да им помогнем. Освен това те могат да изглеждат доста умни, внимателни и добри за работа. По-късно разбираме, че тяхната чувствителност всъщност е обърната само в една посока – навътре. Те често възприемат всичко, което някой казва или прави, лично. Склонни са да размишляват над едно нещо дни наред, дълго след като вие сте забравили някоя безобидна забележка, която ги е засегнала. В детството си те са се измъчвали с чувството, че не получават достатъчно от родителите си – любов, внимание, материални блага. Когато пораснат, всичко им напомня за това, което не са получили. Те живеят с негодувание срещу това и очакват да получават от другите всякакви неща, без да се налага да си ги поискат. Постоянно са нащрек – обръщате ли им внимание, уважавате ли ги, давате ли им това, за което са платили? Раздразнителни и обидчиви, те неизбежно отблъскват хората и това още повече ги кара да страдат. В определен момент придобиват постоянен печален образ.

Ще видите в живота им закономерност на постоянни конфликти с другите хора, но те винаги възприемат себе си като онеправданата страна. Старайте се да не засегнете неволно такъв човек. Те имат дълга памет и могат да чакат години, докато ви отмъстят. Ако сте в състояние да разпознаете този тип хора достатъчно рано, по-добре ги избягвайте, защото неизбежно ще ви накарат да се чувствате виновни за нещо.

Магнитът за драми: Тези хора ще ви привлекат със своето вълнуващо присъствие. Имат необикновена енергия и увлекателна история. Доста са експресивни и могат да бъдат много остроумни. Забавна компания са, докато драмата не загрубее. Като деца са научили, че единственият начин да получат любов и трайно внимание е, като замесят родителите си в своите проблеми и грижи, които трябва да са достатъчно големи, за да ангажират емоционално възрастните за продължително време. Това им се превръща в навик, техният начин да се чувстват живи и желани. Повечето хора избягват конфронтации, но този тип характери изглежда, че живеят за това. Когато ги опознаете повече, ще чуете още много истории за пререкания и скандали в живота им, но те винаги успяват да се представят като жертви.

Трябва да разберете, че най-важното за тях е да се вкопчат във вас по всички възможни начини. Стремят се да ви заплетат в драмите си до такава степен, че да се чувствате виновни, ако решите да се откачите. Най-добре е да ги разпознавате навреме, преди да са ви оплели и повлекли към дъното със себе си. Търсете в миналото им закономерности на такова поведение и бягайте далеч, ако усетите, че имате работа с такъв тип човек.

Бърборкото: Впечатлени сте от техните идеи и планове. Те имат нужда от помощ, някой да ги подкрепи, и спечелват симпатията ви, но поспрете за момент и потърсете в миналото им свидетелства за предишни постижения или нещо реално. Може да имате работа с човек, който не е откровено опасен, но да се окаже дразнещ и да ви изгуби ценно време. По своята природа тези хора са амбивалентни. От една страна, тайно се страхуват от усилията и отговорността, необходими за реализирането на идеите им. От друга страна, жадуват за внимание и власт. Тези две страни се бият в тях, но плахата и колеблива неизбежно побеждава и те се отказват в последния момент. Измислят някаква причина да се измъкнат, след като вече сте се ангажирали с тях. Те самите никога нищо не завършват. Накрая са склонни да обвиняват другите за това, че не са осъществили плановете си – обществото, неясни враждебни сили или лошия късмет. Или се опитват да намерят наивник, който да свърши мръсната работа по осъществяването на някоя тяхна мътна идея и когото да обвиняват, ако всичко се обърка.

Често тези хора са имали непостоянни родители, които са им се карали за най-малкото прегрешение. Затова целта им в живота е да избягват ситуации, в които биха се изложили на критика и оценка. Постигат това, като се научават да говорят хубаво и да впечатляват с приказки, но бягат, когато им потърсите сметка, винаги с някакво извинение. Внимателно търсете в миналото им признаци на това и ако сметнете, че пред вас стои такъв човек, забавлявайте се с неговите истории, но не се забърквайте е него.

Сексуалният: Тези хора изглеждат заредени със сексуална енергия, освежаващо непотисната. Имат склонност да смесват работата с удоволствието, заличават обичайните граници за това, за какво е уместно да се използва тази енергия, и можете да решите, че това качество е здравословно и естествено. Но в действителност то е компулсивно и произхожда от мрачни дълбини. В ранна възраст тези хора най-вероятно са били подложени на сексуално насилие. Може да е било пряко физическо или нещо по-психологическо, което някой от родителите е изразил чрез погледи и докосване, трудно доловими, но неуместни.

Този модел е дълбоко запечатан в психиката им и не може да се контролира – те са склонни да възприемат всяко общуване като потенциално сексуално. Сексът се превръща в средство за себеутвърждаване и когато са млади, този тип хора могат да водят вълнуващ, развратен живот, докато все още намират кого да омайват с чара си. Но в по-напреднала възраст всеки по-дълъг период без такова утвърждаване може да ги тласне към депресия и дори самоубийство. Ако заемат ръководни постове използват властта си, за да получават това, което искат, все под претекст, че поведението им е естествено и разкрепостено. Колкото повече остаряват, толкова по-жалко и плашещо става това. На такива хора няма как да помогнете или да ги избавите от натрапчивото им поведение; можете само да избягвате да се замесвате с тях на каквото и да било ниво.

Разглезеният принц/принцеса: Тези хора ще ви привлекат с царствената си външност. Те са спокойни и дори излъчват леко чувство за превъзходство. Приятно е около вас да има уверени в себе си хора, които сякаш са родени да носят корона. Постепенно ще установите, че несъзнателно сте започнали да им правите услуги, да полагате усилия без заплащане, без дори да разбирате как и защо. По някакъв начин те внушават необходимост да се грижите за тях – те са господарите и другите трябва да ги глезят. В детството родителите им са угаждали на всеки техен каприз и са ги защитавали от всяко грубо нашествие на външния свят. Някои деца сами провокират такова поведение у родителите си, като се държат като особено безпомощни същества. Каквато и да е причината, като възрастни най-голямото им желание е да изпитват отново това чувство да бъдат обгрижвани. Това остава техният изгубен рай. Често ще забележите, че когато не получават това, което искат, те проявяват детинско поведение, цупят се или дори изпадат в истерия.

Това определено е тенденция за всичките им интимни отношения и ако не изпитвате силна необходимост да глезите някого, такава връзка ще ви подлуди. Те не са в състояние да се справят със суровата действителност на зрялата възраст и или подлъгват някого да ги обслужва, или прибягват към алкохола и наркотиците, за да се успокоят. Ако се чувствате виновни, че не им помагате, това е ясен знак, че сте зависими и трябва да се погрижите сами за себе си.

Угаждачът: Никога не сте срещали толкова мил и внимателен човек. Не можете да повярвате, че може да бъде толкова любезен и очарователен. Постепенно обаче започвате да се съмнявате, но не можете да посочите нищо конкретно. Може би въпросният човек не се проявява, както сте очаквали, или не си върши работата толкова добре. Това е едва забележимо. С течение на времето обаче все повече започва да изглежда, че той ви саботира или говори зад гърба ви. Този тип хора са типични придворни и са развили своята учтивост не от искрена любов към ближния, а като защитен механизъм. Може би са имали строги и жестоки родители, които са следили всяко тяхно действие. Усмихнатата им и любезна външност е начин да избягват всякаква форма на враждебност и се превръща в техен модел на поведение. Те вероятно са се научили да лъжат родителите си и в зряла възраст вече са завършени лъжци.

Както в детството им по-рано, зад усмивките и ласкателствата се крие много неприязън към ролята, която трябва да играят. Те тайно мечтаят да навредят или да ограбят човека, на когото служат и на когото се подчиняват. Трябва да бъдете нащрек с хора, които активно проявяват прекомерен чар и вежливост. Може да се окажат пасивно-агресивни и да ви навредят най-много точно когато сте най-уязвими.

Спасителят: Не можете да повярвате на късмета си – най-сетне сте открили някого, който ще ви спаси от трудности и проблеми. Незнайно как той е усетил вашата нужда от помощ и ето, появява се с търсената книга, желаната стратегия или любимата ви храна. Първоначално всичко това е доста изкушаващо, но съмненията започват в момента, когато решите да отстоявате своята независимост и направите нещо сами.

В детството си този тип хора са бити принудени да се грижат за родителите или братята и сестрите си. Може например майката да е превърнала своите лични нужди в основна грижа за семейството. Такива деца компенсират липсата на грижи с усещането за власт, което получават от обърнатите роли в семейството. Това поражда закономерност: те получават най-голямо удовлетворение, когато спасяват някого, от ролята на попечители и спасители. Развиват остър нюх към хора, които може би се нуждаят от помощ. Ще откриете обаче компулсивния аспект на това поведение в нуждата им да ви контролират. Ако ви позволят да действате самостоятелно, след като са ви помогнали, значи се водят от благородни мотиви. Ако не, всичко е заради властта, която получават над вас. Във всеки случай винаги е по-добре да възпитате увереност в себе си и да кажете на спасителите да спасяват себе си.

Моралистът: Тези хора изразяват силно възмущение по повод на една или друга несправедливост и са доста красноречиви. Намират последователи в убеждението си, включително вас. Но понякога може да откриете пукнатини в тяхната праведна фасада. Не се отнасят добре към служителите си; държат се надменно към половинката си; може да имат таен живот или порок, който успявате да зърнете. В детството си тези хора често са карани да се чувстват виновни за силните си пориви и желания за забавление. Наказвали са ги и са се опитвали да потиснат тези пориви. Поради това те развиват омраза към себе си и склонност да проектират негативни качества върху другите или да завиждат на хората, които не са толкова потиснати. Те не обичат, когато другите се забавляват. Но вместо да изразят своята завист, предпочитат да критикуват и осъждат. Ще забележите, че в зряла възраст тези хора не приемат никакви нюанси. За тях има само добро или зло, няма компромис. Те воюват срещу човешката природа, защото не са в състояние да се примирят с нашите несъвършенства. Техният морал е прост и натрапчив като пристрастеност към алкохола или хазарта и не изисква жертви от тяхна страна, а само купища благозвучни думи. Те виреят в културата на политическата коректност.

В действителност са тайно привлечени от това, което осъждат, и затова неизбежно имат скрита страна. Вие със сигурност ще станете мишена на тяхната инквизиция в някакъв момент, ако се сближите твърде много с тях. Забележете липсата им на емпатия навреме и поддържайте дистанция.

От: „Законите на човешката природа“, Робърт Грийн, изд. „Сиела“, 2020 г.
Снимка: goodreads.com