10 житейски урока, които ни дадоха класическите романи

Класическите романи неслучайно издържат на теста на времето. Те са винаги актуални и поставят вечни въпроси. Такива книги е важно не само да се прочетат, но и да се вземе поуката от посланията им. Сайтът huffingtonpost.com представя 10 житейски урока, които могат да бъдат научени от класически произведения.

1. Да пораснеш не е лесно. Урок, подходящ за тийнейджъри. Не е лесно да бъде направен преходът от невинния детски свят до циничния живот на възрастните. Това разбира Холдън Колфийлд в "Спасителят в ръжта" от Дж. Д. Селинджър.

2. Парите не могат да купят щастие. Понякога изглежда, че всичко може да бъде постигнато с пари. Богатите обаче също могат да бъдат нещастни, както ни показва Скот Фицджералд във "Великият Гетсби".

3. Всеки трябва да умее да се грижи за себе си. Подрастващите се нуждаят от някой, който да им "покаже в пътя" в живота и да ги навигира. Всеки обаче е длъжен да се научи сам да се грижи за себе си и да взима правилните решения. Това е есенцията на романа "Повелителят на мухите" от Уилям Голдинг.

4. Любовта е най-силното чувство. Най-великата любовна история в света е написана от Уилям Шекспир"Ромео и Жулиета". Виждаме, че любовта може да оцелее и пред най-големите трудности, но и да унищожи цели семейства.

5. Не всичко е такова, каквото изглежда. В "Гордост и предразсъдъци" от Джейн Остин, главните герои Елизабет Бенет и господин Дарси се оценяват един друг по първото впечатление. Това ги принуждава да минат през редица трудности. А колко по-лесно щеше да им бъде, ако не оценяваха книгата по корицата.

6. Не вярвай винаги на властите. Правителства, диктатори и тоталитарни режими са нанесли непоправи щети на човечеството. Докъде може да стигне желанието за власт и контрол над хората можем да видим в "1984" от Джордж Оруел.

7. Взимай решения с разум, а не на базата на стереотипи. Не всичко, което ни учат и преподават, е вярно. Една от най-силните страни на Хъкълбери Фин, главният герой на Марк Твен в "Приключенията на Хъкълбери Фин", е, че не приема това, което му казват, за чиста монета, а се уповава и на собствената си преценка.

8. Мъдростта е по-важна от физическата сила. В "Одисея" от Омир Одисей се изправя пред нечувани стихии и сили, но мъдростта му помага да се справи с тях. Умният човек може да спечели всяка битка.

9. Светът не е само черно и бяло. Хората не са само добри и зли. Това ни учи Харпър Лий в "Да убиеш присмехулник". Малката, но смела Скаут разбира, че в света има и зло, но не трябва да се губи вярата в хората.

10. Приятелствата невинаги продължават вечно. Колкото и близко да е едно приятелства, обстоятелствата могат да се стекат по такъв начин, че приятелите да се разделят. Човек трябва да се научи да се справя с такива моменти. Една такава ситуация ни показва Джон Стайнбек в "За мишките и хората".

Картини: Henri Matisse

17518 Преглеждания