Луи XVI и съдбовното 21-е число

l xvi

На френският крал Луи XVI, било препоръчано да посреща всяко 21 число от месеца с особено внимание. Съдбовната прогноза на дворцовия астролог така уплашила краля, че той се отказал да планира каквито и да било дела на тази дата. Но животът не се съобразил с неговото бездействие, а Френската революция го принудила да се откаже от този навик. На 21 юни 1791 г. кралят и кралицата били арестувани, докато се опитвали да избягат от страната. На 21 септември Франция била обявена за република. А на 21 януари 1793 г. кралят бил екзекутиран на гилотината.

 

Президентската фамилия Линкълн и артистичната фамилия Бут

lin

През март 1865 г., синът на президента Ейбрахам Линкълн, Робърт, се отправил на пътешествие към Ню Джърси. 21-годишният Линкълн Младши, чакал влака на подвижна платформа на гарата, когато тълпата го избутала и той паднал в дупката между платформата и вагона. Животът му бил спасен от известният по онова време американски актьор Едуин Бут, който в последния момент го издърпал обратно на перона. И докато г-н Бут се превърнал в спасител на сина на американския президент, месец по-късно /април 1865 г./неговият брат, актьорът Джон Уилкс Бут, застрелва Ейбрахам Линкълн в ложата му – по време на театрално представление.

 

Марк Твен и Халеевата комета

mt

Писателят Марк Твен се ражда през 1835 година, само две седмици след най-голямото приближаване на Халеевата комета до Земята. "Дойдох с Халеевата комета, а през 1910 г., тя отново идва, затова очаквам да си отида с нея", казва
писателят, година преди смъртта си. Предсказанието му се сбъдва. Марк Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., ден след като кометата отново пресича земната орбита.

 

Титаник и Титан

titanik

14 години преди „Титаник" да срещне злополучно дъното на Атлантическия океан, непопулярният английски журналист и фантаст Морган Робъртсън, издава своя роман „Напразно" /"Гибелта на Титан"/. В него той описвал трагичната история на непотопяемият суперлуксозен лайнер „Титан", който фатално се сблъсква с айсберг, отнасяйки на дъното на океана повечето от своите богати пасажери. Причината - малкото спасителни лодки. По онова време никой не се развълнувал от тази романтична драма, но 14 години по-късно, ситуацията взела пълен обрат. Истинската трагедията на „Титаник", извадила романа на Робъртсън от прашните рафтове и го удостоила с първата колонка в авторитетния вестник „Таймс". Многобройните стряскащи съвпадения между „Титан" и „Титаник" започват с пълно описание на корабите, маршрута им, пасажерите, скоростта на придвижване и дори месеца, в който се разиграва този грандиозен сблъсък – април.

 

Лий Харви Осуалд и Джон Кенеди

lho

Месец преди убийството на президента на САЩ, Лий Харви Осуалд получава работа в училищното книгохранилище на Тексас. По-късно, по официални сведения, именно това се оказва мястото, откъдето е произведен фаталния изстрел по Джон Кенеди – покушение, за което главен обвиняем е Осуалд. Какво щеше да стане, ако Лий Харви не беше получил тази работа и щеше ли да случи най-скандалното политическо убийство в световната история?
Съвпадение или стратегически подготвена мисия – въпроси, на които все още никой не е дал категорични отговори, защото Осуалд е застрелян два дни след атентата.

 

Сталин и Тимур Тамерлан – Стоманения срещу Железния

stalin

През 1941 г. Сталин нарежда на група археолози да отворят гробницата на страховития тюркско-монголски завоевател Тимур Тамерлан /тимур – в превод „железния" /, намираща се в музея в Самарканд, Узбекистан. Пазачът на мемориала, предупредил осмелилите се да нарушат покоя на завоевателя за надписа, издълбан върху гробницата през 1405 г. Според него, който наруши завета на Тамерлан и отвори гробницата му, пуска срещу своята страна страшните демони на опустошителна война. На 19 юни 1941 г. огромната нефритена плоча, закриваща саркофага на Тамерлан е вдигната. На 22 юни, Хитлер напада Съветския съюз, което поставя началото на Великата Отечествена война, отнела живота на над 25 милиона души. Сталин разпорежда да се пресекат слуховете за връзката между проклятието и избухналата война. На 20 декември 1942 г. костите на Тамерлан са върнати в саркофага му. Само няколко дни по-късно, съветската армия разгромява
войските на генерал Фридрих Паулус при Сталинград.

...