Какво е празник без шампанско? А още повече Нова година?! Предпразнично, всички ние усилено се потим със спорт и упражнения, наливаме се с много вода, активно полагаме грижи за фигурата си. И за да не бъде утрото на 1-ви януари мъчително страдание, споделяме пет успокояващи причини и вдигаме тост за ползите от шампанското.

От шампанското не се дебелее

Добри новини за загрижените за своята фигура хора - независимо от факта, че всичкият алкохол е висококалоричен, шампанското в това отношение е съвсем елегантно питие. Изберете полусухо или Брут и съвестта ви ще бъде чиста. За сравнение, в чашата с бяло и червено вино има 135 и 200 ккал, а сметката на шампанското е равна на 95 ккал. Има и brut nature, в което калориите са само 65.

Тренира мозъка

Три чаши шампанско ви отдалечават от старческото слабоумие. Най-високото съдържание на полифеноли, влизащи в състава на пенливите вина, са открити именно в шампанското. Те са мощен природен антиоксидант, предотвратяващ заболяванията на мозъка, Алцхаймер и Паркинсон. Ако сте още млади и заплахите на стареенето не са ви първа грижа, знайте, че шампанското ще подобри паметта и пространственото ви мислене.

Няма нужда от големи количества

Шампанското и пенливите напитки принуждават хората да отпиват бавно и бързо да се почувстват доволни. Не забравяйте обаче, че мехурчетата повишават киселинността на стомаха, затова да се пие шампанско на гладно категорично не се препоръчва. Препоръчват се разядки с черен хайвер – с медицинска цел, естествено J

Полезно е за сърцето и кожата

Както повечето алкохолни напитки, малките дози шампанско, и по точно – две чаши, разширяват съдовете и активизират кръвообращението. Запомнете - две чаши. Поради същите антиоксидантни причини, можем да се изкъпем със шампанско. Да, на Нова година е най-подходящо. Помислете и за вана със шампанско - винената киселина има лек избелващ ефект, помага за изравняване и изглаждане тона на лицето, а след едноседмично миене с шампанско, хората с мазна кожа ще оценят и неговите антибактериални свойства.

Бори лошия холестерол и забавя стареенето

Полифенолите героично се сражават със свободните радикали в организма, отговорни за стареенето, подхранващи лошия холестерол и провокиращи раковите тумори. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и предотвратяват утаяването на лошия холестерол в кръвоносните съдове.

Наздраве!

Източник: vogue.ru