Футуристичните илюстрации на Jean-Marc Côté

En L'An 2000 (През годината 2000) е френска серия от произведения, илюстриращи представите на творци като Жан-Марк Коте за бъдещото техническо развитие през 2000 година. Поне 87 изображения на това как хората в миналото са си представяли живота днес, са видели бял свят, като първите датират от 1899 година.

В началото серията придобива популярност като допълнителни изрезки към цигарени кутии, но на по-късен етап илюстрациите са „приютени“ и от серия пощенски картички.

За съжаление, напечатаните картички така и не достигат до пазара, като единствената известна колекция попада при небезизвестния писател Айзък Азимов, който използва част от тях като илюстрации в негови произведения.

Много от идеите са се развили и фантазията на художника се е оказала реалност, макар и не точно по начина, по който си го е представял. Интересното е, че през 19 век, погледът на хората към бъдещето е бил насочен към овладяването на океаните, докато в действителност днес космосът е в пъти по-изследвана област, отколкото водната шир.

Изображения: wedemain.fr