Вячеслав Короткий - професионален полярник, специалист-метеоролог. Работно място - Северния полюс. През последните 30 години, той пътешества с арктически кораби, а сега обитава бившото село на брега на Баренцово море Ходовариха и запустелия морски фар. Тук Вячеслав провежда своите метеорологични измервания. На 63 години е, има съпруга, която живее далеч от неговата месторабота - в Архангелск. Двамата с нея нямат деца.

Фотографът Евгения Арбугаева /по поръчка на The New Yorker/, представя необикновеният живот на Вячеслав и споделя: "Светът на градовете му е съвършено чужд - той не го приема. Мислех си, че е избягал от целия свят в търсене на някакво спасение тук. Но оказа се, че това не е така. Тук Вячеслав изобщо не се чувства сам или самотен. Винаги е заедно с ветровете, с природата и времето, които изучава."

1

Вячеслав Короткий инспектира при пълнолуние изоставения фар в Ходовариха. Навремето този маяк упътвал моряците, пътуващи по Северния морски път.

2

Вячеслав обитава вековен дървен дом в опустялото село. Всички метеорологични измервания нанася в специален дневник.

3

Метеорологичният дневник, атласът и всички останали полезни и важни за работата книги, са разхвърляни върху бюрото му. Снимката на Юрий Гагарин е изрязана от вестника, съобщаващ за неговата гибел през 1968 година.

4

До колене във водите, измервайки равнището на Баренцово море.

5

По радиостанция, Короткий предава данните от измерванията на друга метеорологична станция, откъдето те се изпращат към Москва. Често съобщенията за снежни бури и ураганни ветрове се забавят именно по тази причина.

6

В свободното си време, Вячеслав прави такива къщички от кибритени клечки.

7

В направената от него лодка, той обича да припалва по цигара.

8

Ходовариха, 25 януари 2014 г. Короткий сваля показанията от метеорологичната кабина, намираща се на 5 минути от дома му. Над него е Северното сияние.

9

Поглед към Баренцово море през илюминатора на дизеловия електроход "Михаил Сомов", който доставя храна и инструменти на Вячеслав веднъж годишно.

10

От прозореца на своята дървена къща, Короткий наблюдава пустинния пейзаж, а очите му са попили цялото синьо на морската шир.

снимки: Евгения Арбугаева │източник:The New Yorker