Урок 1

1

Мъж влиза под душа, тъкмо когато жена му е излязла от ваната. На вратата се звъни. Жената се загръща с една кърпа и отива да види кой е. На прага е съседа Боб. Като я вижда разголена, Боб й казва: „Ще ти дам 800 долара, ако си махнеш кърпата". Жената отделила няколко секунди за размисъл и свалила кърпата си. Боб й дал 800 долара и си отишъл. Жената се загърнала отново и се върнала в банята. „Кой беше?" – попитал мъжът й. „Боб." – отвърнала тя. „Прекрасно!" – казал съпругът – „А той спомена ли за 800-те долара, които ми дължи?".

Поуката в тази история – споделяйте с акционерите подробностите относно дадените заеми, иначе може да изпаднете в неловки ситуации.

 

Урок 2

2
Свещеник качил монахиня на „стоп". Сядайки в колата, тя така кръстосала крака, че едното й бедро предизвикателно се заголило. Свещеникът едва успял да продължи пътя си без да избегне катастрофа. В един миг, ръката му леко докоснала крака на монахинята. А тя: „Отче, Вие знаете ли Псалом 129?" Свещеникът веднага си отдръпнал ръката и започнал да се извинява: „Извинете, сестро, плътта е слаба!". Като стигнали до манастира, монахинята въздъхнала дълбоко и слязла от колата. Като отишъл в църквата, свещеникът открил Псалом 129. В него пишело: „Продължи напред и търси, по-високо ще откриеш щастието".

Поуката в тази история – ако вие не познавате добре своята работа, ще пропуснете много добри възможности за развитие.

 

Урок 3

6

Търговски представител, секретарка и мениджър, отишли на обяд и открили вълшебната лампа. Потъркали я, появил се Вълшебният Дух и казал: „Ще изпълня по едно желание на всеки от вас!". „Аз съм първа!" – казала секретарката и занареждала – „Искам сега да се пренеса на Бахамите, да почивам, да не мисля за нищо!". И мигом изчезнала. „А сега съм аз, аз!" – засилил се търговския представител – „Искам на Хаваите, на плажа, масажи, пина-колади, жени, вечно щастие!". И изчезнал на секундата. „А сега е твой ред" – казал Духът от лампата на мениджъра. „А аз искам тия двамата веднага да се върнат в офиса!" – пожелал си той.

Поуката в тази история – винаги оставяте шефа си да се изказва пръв.

 

Урок 4

5

Орел стоял на върха на едно дърво и нищо не правел. Малкото зайче го видяло и го попитало: „А може ли и аз така да стоя, като тебе и нищо да не правя?". „Разбира се!", отвърнал орелът. Зайчето седнало под дървото. Изневиделица се появила лисицата, хванала заека и го изяла.

Поуката в тази история – да стоиш без да правиш нищо можеш единствено, когато си много, много нависоко.

 

Урок 5

4

Малка птичка летяла на юг, за да презимува. Но било толкова студено, че тя замръзнала и паднала от небето в голямо поле. Докато лежала там, умирайки, една крава дошла наблизо и се изходила върху нея. Лежейки така, в кравешкото лайно, птичката усетила, че й става топло. Добичето без да иска й спасило живота. Птичката се зарадвала, дори запяла от радост. Притичващата наблизо лисица, дочула нейната песен, подушила с носа си дирята, намерила малкото пиле, измъкнала го от кравешкото „одеяло" и го изяла.

Поуката в тази история – не всеки, който ви „цапа" е ваш враг, не всеки, който ви избавя от „гадостта" е ваш приятел, когато ви е топло и уютно – по-добре си дръжте устата затворена.