Васильовден или Банго Васили (буквално "Куцият Васил") се празнува от всички роми у нас. Празникът е известен още като "Циганската Нова Година". Дните са свързани с няколко ромски легенди. Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега.

Друга легенда разказва как всички се оплаквали от циганите и Господ заповядал на светиите да ги изтребят. На св. Василий и св. Георги обаче им дожаляло и скрили по едно циганче, единият – момче, другият – момиче. Минало време, дошъл празник. Седнали да празнуват, но нямало никаква веселба. Тогава двамата светци довели децата, които спасили. Циганчетата започнали да пеят и да танцуват и настанала веселба. Разбрали, че и без тях не бива. Така циганският род бил спасен.

Трета легенда пък гласи, че веднъж, когато циганите огладнели, за да се заситят, започнали да берат и да ядат къпини. Целите се нацапали с тях и тогава ги видял дявола. Уплашил се, че станали по-дяволи от него и решил да ги изтреби. Подмамил ги да минат по един мост и като тръгнали по него, моста започнал да се руши, а те да падат във водата и да се давят. Тогава на помощ им се явил Банго Васил (Куцият Васил) и започнал да гони дявола, защото имал заръка от Бога да пази циганите. Дяволът се скрил, а Банго Васил започнал да се моли на Бог и мостът взел да се затваря. Те успели да преминат били спасени.

Според четвърта легенда имало един цар, който искал да убие ромите. Един човек го завел в една градина, където имало много цветя и Банго Василий попитал този човек дали му харесва и той казал, че те не му харесват, защото цветята в градината били всички еднотипни и едноцветни. Преместили се в друга градина, където цветята в градината били от всички видове цветя и всички цветове. Тогава Банго Васил попитал отново човека дали тази пъстра градина му харесва, той отговорил с Да, но това му личало дори по усмихнатото лице. Така той решил да не убива циганите и този ден станал празник за ромите и се чества на 14 януари.

Снимки: Josef Koudelka