"Днес Бог ще те дари с най-големия си дар - самия Себе си!"

Най-харизматичният, най-мистичният, гениалният. Пилотът, който вярваше, че има Божията благословия да побеждава. "Да си втори, значи да си първи сред загубилите". Такава е истината за легендарния шампион Аертон Сена. Няма друго място освен първото, няма друга цел освен победата. Мисия, прорязана от високоскоростните отсечки на живота, извоювала най-грандиозните победи на пистите, победена единствено от смъртта. Малкото момче от Бразилия, което чувстваше, че Бог е на негова страна и се осмели да сбъдне най-големите си мечти. С твърдост, упорство и пълна посветеност - изпипвайки най-малките детайли, приемайки най-рискованите решения. Пилотът, който владееше до съвършенство танцуващия под дъжда болид и сграбчваше всеки предоставен шанс, за да го превърне в нова победа. "Страхът е вълнуващ", споделяше Аертон Сена и продължаваше да се надбягва с всичките си страхове. Това му донесе 41 спечелени състезания и го превърна в най-младия трикратен Световен шампион на Формула 1. Сена искрено вярваше, че най-силните моменти в кариерата му са свързани с началото – времето на чистата надпревара - без пари, без мръсна политика.

1 май, 1994 г., Гран при на Сан Марино, пистата Имола, Италия.
"Сутринта преди последното си състезание, когато се събудил, той взел Библията, така както правеше всеки път. Отворил и прочел пасаж, в който било написано - "Днес Бог ще те дари с най-големия си дар - самия Себе си!" (думи на сестра му Вивиан от документалния филм "SENNA").

Шампионът го няма. Легендата е жива.

Вивиан СЕНА, в спомен за своя брат:
"Той бе перфектен на мокър терен, но за да си такъв, първо трябва да се провалиш. Когато беше на 12 години, Аертон водеше в състезание по картинг на "Интерлагос", но загуби контрол на мократа писта, завъртя се и отпадна. Оттогава при всеки дъжд излизаше с карта и караше до тъмно, колкото се може повече, след което се връщаше вкъщи мокър до кости. Така се научи да кара на дъжд."

 

Аз съм прилевигирован. Винаги съм имал много добър живот. Но всичко, което съм получил от живота е благодарение на пълната ми отдаденост и огромното желание да постигам целите си – желание за победа, победа в живота, не като състезател. За всички онези, които са в търсене на своите победи, ще кажа – който и да сте в живота, дори да сте на най-високо или пък скромно ниво, вие трябва да покажете голяма сила и решителност и да правите всичко с любов и дълбока вяра в Бог. Един ден, вие ще постигнете своите цели и ще бъдете победители.

Със силата на съзнанието, с решителност, непоколебимост, с инстинкта, както и с опита, можеш да летиш много нависоко.

Не си представям, че мога да шофирам по начин, който не е рискован. Всеки трябва да се усъвършенства. Всеки пилот има своя предел. Моят обаче отива малко по-напред от всички останали.
Изведнъж разбрах, че вече не карам колата съзнателно. Аз карах воден от някакъв инстинкт, само аз бях в друго измерение.

В един миг ти правиш нещо, което никой друг не е способен да направи. Всичко това те връща в реалността и те кара да осъзнаеш, колко си крехък. В същият този момент, когато ти се виждаш като най-добрият, най-бързият, недосегаемият – тогава ти си невероятно крехък.

Богатите хора не могат да живеят на остров, заобиколени от бедността. Всички ние дишаме един и същ въздух. Всеки заслужава да получи своя шанс.

Парите са странно нещо. Всеки, който няма, си ги поставя за цел. Онези, които ги притежават – са пълни с проблеми.

По отношение на представяне, отдаденост, усилия, посвещение – няма средна позиция. Или правиш всичко перфектно, или по-добре не се захващай.

Снимки: Pinterest