Saint Patrick’s Day | Изкуството да бъдеш ирландец

"Любовта никога не може да бъде победена. И историята на Ирландия го доказва." ~ Папа Йоан Павел II

Празникът на ирландската душа. На загърната в мистичност история и култура, на суровите красиви хора, които винаги са готови да отвърнат на зова на дивото и ако е нужно – да преминат всички граници.

Според легендата, Мейуин Сукат (Свети Патрик) се ражда през 385 г. в Бануен, Уелс. Юношата-езичник е отвлечен и продаден в робство от банда ирландци, нападнали родното му село. Малко по-късно, той успява да избяга в Галия, става монах и се посвещава на Бога. Мейуин приема християнското име Патрик и през годините се издига до епископ, осъзнавайки, че е призван да покръсти езичниците. Той създава много училища и църкви, които се превръщат в огнища на християнството в Ирландия. Тази негова мисия продължава 30 години, до самата му смърт на 17 март 461 г.

17 март е Деня на Свети Патрик. Денят, в който зеленият цвят и детелината триумфират по улиците на Ирландия и всички кътчета по света, населявани с ирландци. Една от легендите разказва, че Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, като сивмол на триединството на Отец, Син и Светия дух.

Страната на безкрайните простори и средновековните замъци, на каменистите брегове, мъгливите утрини и самотните морски фарове, родината на ослепителните цветове и колоритните хора.

Страната на талантливите – Самюел Бекет, Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Джордж Бърнард Шоу, Боно и U2, Ван Морисън, най-елегантният Агент 007 – Пиърс Броснан, актьорите Лиъм Нийсън, Кенет Брана, Колин Фарел, Гейбриел Бърн, футболната легенда Джордж Бест, ангелогласната Ениа и Шиниъд О'Конър, Boyzone и The Corrs.

"Великите келти на Ирландия са мъже, които Бог е създал луди. Всичките войни са им весели, а всичките им песни са тъжни."
G.K. Chesterton, The Ballad of the White Horse

Изображение: Latest Stories, National Geographic

4359 Преглеждания