1  2

3  4

Придворните котки живеят в много музеи по света. Но на пухкавите обитатели на Ермитажа със сигурност им е провървяло най-много. Задграничните им "колеги" надали могат да се похвалят с прес-секретар, личен лекар и официален празник на Началника Тихон – най-възрастния котарак, живущ на територията на великолепния дворец в Санкт Петербург. Преди 12 години го откриват на служебния вход – котето допълзяло до официалната порта и малко по-късно изгубило съзнание. Оказало се, че има счупен гръбначен стълб. Гостенинът бил хоспитализиран и опериран. От този ден, Тихон служи в двореца и си заработва храната честно – охранява музея от мишки и плъхове. И макар да не е пръв хубавец, Тихон взима участие в снимките за официалния календар по повод 250-годишнината на двореца. Пред годините той си създава собствени ритуали и дневен режим. В 7 сутринта, плавно обхожда своето владение, после влиза в двора. Преди, за да заслужи похвала, Тихон донасял на сътрудниците заловена мишка или плъх. Сега, без да се налага нищо да доказва, в 11 часа той получава своята закуска. После се протяга върху матрака си в очакване да бъде погален. Най-щастлив е да види докторката. Всеки четвъртък, тук идва Анна Кондратиева, директор на една от ветеринарните клиники в Петербург и лекуващ лекар на котките. Виждайки своята лекарка, Тихон се протяга и предлага корема си за галене. "С него се познаваме от 10 години. На всеки 6 месеца, правим пълни изследвания на котките, обитаващи Ермитажа", споделя Анна.

Когато котешките служители станат твърде много /обичайно в Зимния дворец постоянно живеят 60 котки/, Ермитажът им намира добри семейства, които ги осиновяват. Повечето котки, никога вече не се връщат в пределите на Двореца. Самият Тихон има няколко неуспешни опита да бъде настанен в уютен и тих дом, но там представял друга страна на характера си – държал се крайно невъзпитано и бил връщан в Ермитажа. В любимия си дворец, Тихон се държи винаги културно.
Всички котки тук са кастрирани, затова Тихон не може да създаде потомство със своята любима – Соня. Те са просто приятели – разхождат се заедно по двора, препичат се на слънце.

Котките обитават Зимния дворец от 1745 година, но никой не обръщал особено внимание на този факт през годините. Едва в края на 90-те, сътрудниците започват да се грижат и да хранят котките. Тогава става ясно, че в мазетата на Двореца има цяла котешка армия, която едва смогват да нагостят. Всички взимат решение да създадат акцията "Рубла за котка". В деня, когато получават своя аванс от заплатата, сътрудниците внасят по рубла, която отива за осигуряване грижи на "дворцовите стражи".

Директорът на Ермитажа, Михаил Пиотровский, разпорежда да бъде създадено специално помещение, в което да се хранят котките и място, в което да се приготвя храната им. Към тази благородна инициатива се присъединяват и ветеринари-доброволци. Хората на Петербург и гостите на музея, оставят пари или храна на милите обитатели. Преди няколко години, те се сдобиват и с официален спонсор. Щастливи създания, които носят радост на всички и очевидно имат изтънчен вкус и ценят високо великолепното място, превърнало се в техен дом.

5

Главният котарак на Ермитажа – Тихон.

Източник | Вокруг Света
Снимки | Юрий Молодковец