polygamy 1

Кардиолозите доказаха, че мъжете, които живеят в полигамни бракове, сериозно рискуват здравето си – в сравнение с представители на традиционно моногамно семейство, те са застрашени 4 пъти повече от риск да се сдобият с коронарна болест на сърцето.

Изследването бе проведено от група медици от Саудитска Арабия, а резултатите бяха оповестени в рамките на Азиатския конгрес на кардиолозите в Абу Даби. В този регион, многоженството е нещо нормално – от законова и културна гледна точка, а мъжете имат право да живеят с 4 жени едновременно.
Саудитските кардиолози изследвали 687 мъже, явили се на сърдечни прегледи в клиниките на страната, а също и в ОАЕ. Средната възраст на участниците била 59 години. 68% от тях имали една жена, 19% - две, 10% - три и 3% - четири жени.
Повече от половината изследвани участници имали високо кръвно налягане и диабет, а почти половината страдали от сърдечно-съдови заболявания. Болшинството полигамни мъже живеели в селски райони и били по-възрастни от представителите на моногамните семейства.
Резултатите били следните – при мъжете с повече от една жена, рискът да получат стесняване на коронарните артерии е 4.6 пъти по-висок. На първо място за това е отговорен стресът – мъжът е длъжен да обезпечи всяка от своите жени, като и всяко от децата си – при това на еднакво ниво. В същото време той е длъжен и да им отделя еднакво внимание. А с такава отговорност едва ли някой наистина би могъл да се справи – дори да има богатирско здраве.
Огромният натиск от задължения и стрес товарят прекомерно сърцето. Авторите на изследването подчертават, че макар чувството за вина да има също отражение в тези резултати, роля имат и различни други фактори – генетика, начин на хранене, семейна атмосфера.
Моногамията очевидно е по-здравословния избор.

Източник: nat-geo.ru
Снимка: pats.com