Истината за литературните герои и техните първообрази

Герои, измислени от своите автори, или не съвсем. Понякога те носят осанката и характера на истински хора. Защо им е на авторите да злоупотребяват със своето въображение, когато животът предлага чудни екземпляри. Ето кой стои зад образите на някои от най-известните и любими герои на поколения читатели и зрители.

1.1
/Прототипите на Бонд и Холмс/

1
/Роджър Мур като Бонд/

Джеймс Бонд

Изискан мъж с благородническа титла, женен за холандската принцеса и склонен към съмнителни авантюри. Такъв е действителният рисунък на прототипа на Джеймс Бонд, принц Бернард Ван Липе-Бистерфелд. Приключенията на култовия филмов герой започват с поредица книги, написани от английския разузнавач Ян Флеминг. Първата от тях "Казино Роял" е издадена през 1953 г., няколко години след като на Флеминг е било разпоредено да следи принц Бернард, преминал на служба от немското в британското разузнаване. След дълги взаимни подозрения, двамата шпиони станали приятели, а принцът дал авторство на едни от най-характерните за бъдещия Бонд фрази. Той се представял като: "Бернард, принц Бернард", и уточнявал, че очаква коктейла си "водка-мартини" разбит, не разбъркан.

***

2
/Майкъл Кейн като Холмс/

Шерлок Холмс

Родството между образа на Шерлок Холмс и лекаря Джоузеф Бел – преподавател на Конан Дойл, е признато от самия автор. В автобиографията си той пише, че винаги ще помни своя стар учител Джо Бел, неговият орлов профил и невероятният му талант да нищи и подрежда логично всички детайли. Дойл бил уверен, че ако Бел станел детектив, той с точност би превърнал това трудоемко и неорганизирано дело в перфектна наука. "Използвайте силата на дедукцията", често повтарял Бел и потвърждавал това с умението да диагностицира пациентите по външния им вид, който му помагал да разкрива техните привички, мании, заболявания.

***

8.1 8
/Джеръми Айрънс в Лолита/

Лолита

По време на работата си над "Лолита", Набоков редовно преглеждал криминалните рубрики на вестниците. По сведения на биографа му Брайън Бойд, неговото внимание било привлечено от случката с Франк Ласал и Сали Хорнър. През 1948 г. мъж на средна възраст отвлякъл 11-годишното момиче от дома му в Ню Джърси и го държал при себе си 2 години, преди то да бъде открито в мотел в Южна Калифорния. Франк представял Сали за своя дъщеря. По същия начин главният герой Хумберт Хумберт представя Лолита. "Направих ли с Доли същото, което 50-годишният Франк Ласал стори с 11-годишната Сали през 48-ма?" – пита се Хумберт накрая.

***

5
/Дориан Грей/

4
/Джон Грей/

Дориан Грей

Главният герой от "Портрета на Дориан Грей" сериозно опропастил своя житейски оригинал. Младият Джон Грей – доверен приятел и протеже на Оскар Уайлд, се прочул с пристрастието си към прекрасното и порочното, а също и с вида си на 15-годишен младеж. Уайлд не криел сходството на своя лиричен герой с Джон, а последният не пропускал случай да се нарече Дориан. Щастливият съюз приключил в мига, когато тази история се завихрила във вестниците. Джон фигурирал като възлюбения на Уайлд – муден и апатичен, подобно на всички негови възлюбени. Разгневеният Грей осъдил виновния вестник и се сдобил с извинението на редакцията, но се простил с близостта си с известния автор. Скоро Джон открил своя нов спътник в живота – Андре Рафалович, поет, родом от Русия. Двамата приели католическата вяра, а после Грей станал свещеник в църквата "Св. Патрик" в Единбург.

***

7.1 7
/Алиса Лидъл/

Алиса

Историята на Алиса в страната на чудесата започнала в деня на разходката на Луис Карол и дъщерите на декана на Окфордския университет Хенри Лидъл. Сред тях била и малката Алиса Лидъл. Карол измислил историята на мига, помолен от малката дама, която настоявала да й разкаже нещо интересно. После Луис решил, че си струва да напише продължение на приказката. През 1864 г. авторът подарил на Алиса ръкописа на бъдещата книга, към който била прикрепена и нейна снимка. Той бил надписан като "Подарък на скъпото момиченце за рождения му ден – за спомен от летните дни".

***

6.1 6

Мечо Пух

Една от версиите предполага, че най-известното плюшено мече носи прякора на любимата играчка на сина на Милн – Кристофър Робин. В действителност обаче, Мечо Пух е кръстен на истинска мецана, обитавала лондонския зоопарк от 1915 до 1934 година. Наричали я Winnipeg, а пухкавата дама се радвала на безброй почитатели, сред които и самият Кристофър Робин.

Източник и снимки: www.jenatadnes.com

6066 Преглеждания