Подкрепени с факти и доказателства – без пяна ☺

Eдна от класическите английски поговорки, често произнасяни в пъбовете, гласи следното: „Ако не пиете, няма да живеете дълго – само така ще ви се струва".
Строгите правила относно пиенето са твърде украсени, потвърждава британския вестник Metro. А специално бирата, би могла да ни изпълни с много жизнеутвърждаващи фактори. Ето няколко научни сведения, които ни дават основателна причина да седнем и да ударим по една бира.

Бирата удължава живота
Изследователи от компанията Virginia Tech открили, че хората, които редовно пият бира в умерени количества, са с 19 % по-далеч от риска да умрат от преждевременна смърт, отколкото онези, които не пият и капка.

Бирата помага да отслабнем
А всички знаем точно обратното - че от бирата се пълнее. Новата книга на професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон доказва точно обратното. В нея той разкрива, че светлото пиво осигурява добра храна за бактериите на чревната флора и така повишава ефикасната работа на храносмилателната система.

Бирата предотвратява развитието на ракови заболявания
Веществото ксантохумол, съдържащо се в хмела помага за предотвратяването на освобождаването на протеина PSA , който стимулира развитието на рак на простатата. Същото вещество блокира и прекомерната активност на тестостерона и естрогена.

Бирата помага на мозъка да работи нормално
Медицинско изследване представя следните резултати – жените, които пият по една чаша бира дневно, по-рядко страдат от когнитивни проблеми, свързани с остаряването.

Бирата всъщност не ви „подарява" бирен корем
Фондът UCL представи данни от изследване, което си поставило за цел да докаже връзката между изпитото количество бира и нарастването на корема на консуматорите. Не е открито нито едно научно доказателство в подкрепа на тази легенда. „Хората вярват, че почитателите на бирата страдат от наднормено тегло повече от останалите. Но това не е вярно. Дори да има някаква връзка и зависимост тя е минимална", докладват учените.

Бирата може да би избави от камъните в бъбреците
Хората, които пият бира в умерени количества, страдат с 41% по-малко от камъни в бъбреците. До такива изводи стигат американски учени, публикували резултатите от своята работа в Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Бирата има по-малко калории, отколкото обезмасленото мляко и портокаловия сок
Неотдавна, компанията Guinesss оповести данни, които убедително доказват, че дори в тежките тъмни сортове пиво, се съдържат по-малко калории, отколкото във всяка сладка напитка и дори обезмасленото мляко.

Бирата има защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер
Бирата е повече полезна, отколкото вредна, когато става дума за работата на мозъка и паметта. Ксантохумолът, съдържащ се в хмела има защитен ефект срещу невродегенеративни заболявания и по данни на научно изследване защитава мозъка от Алцхаймер и Паркинсон. Ксантохумолът помага за намаляване на оксидативния стрес върху мозъчните клетки.

Бирата съдържа много полезни витамини
„Ако внимателно анализирате химическия състав на добрата бира, ще бъдете поразени от количеството витамини, които се съдържат в нея", потвърждава Щтефан Домениг, директор на Mayr Health Center, Австрия.
Бирата е богата на витамини от групата B (В1, В2, В6 и В12).

Бирата укрепва костите
Високото съдържание на силиций в бирата помага за забавяне на процесите, които водят до постепенното разрушаване на костите, а също така стимулира образуването на нова костна тъкан. Така твърдят от авторитетното научно списание Journal of the Science of Food and Agriculture.

Наздраве!

Източник: lifter.com.ua
Илюстрации ~
 
François Jaques, Peasants Enjoying Beer at Pub in Fribourg, 1923