Мъжете пък по-често стават жертви на мълнии

zhenite sa po uyazvimi kam bolestta na altzhaimer 01

Група учени, ангажирани от нетърговската Асоциация Алцхаймер в САЩ, представиха данни според които, главният мозък при жените е много по-уязвим към дегенеративните изменения на болестта - дамите са две трети от диагностицираните пациенти в САЩ.
Сред американците на възраст 71 +, 16% жени страдат от Алцхаймер, докато при мъжете процентът е 11. Всяка шеста жена по-възрастна от 65 години е застрашена от болестта в течение на времето – отнесено до мъжете , всеки 11-ти от тях е в същото положение.
За да открият на какво се дължи тази непропорционалност в развитието на заболяването, учените се опитали да си изяснят различията в структурата на мозъка, заради които болестта прогресира, а също и биологичните характеристики, които допринасят за понижаването на когнитивните функции на мозъка.
Лекарите изследвали над 398 души – 141 жени и 257 мъже на възраст от 70 до 80 години с умерени когнитивни нарушения на мозъка, които обичайно водят до Алцхаймер. В продължение на 8 години, те анализирали как се променя тяхното състояние.
Учените установили, че умствените способности на жените намаляват два пъти по-бързо в сравнение с тези на мъжете. Възможна причина за това би могло да бъде голямото натрупване на амилоид в главния мозък на жените, който се счита за основен виновник за развитието на Алцхаймер.
Едно от възможните обяснения на този процес е факта, че всяка клетка в женския организъм е носител на две Х-хромозоми, докато при мъжа клетките имат X и Y-хромозоми. Именно двойните Х хромозоми, в които се среща мутацията на гена PCDH11X, могат да доведат до по-голям риск от развитието на болестта.

И макар науката да не разполага с чувство за хумор, една друга статистика може да внесе някаква справедливост в незакономерното и некавалерско отношение при тази тенденция. Наскоро учените доказаха, че мъжете са 80% от жертвите на мълнии. И когато гръм удари, вероятността да завършат живота си именно сред природата е гарантиран на 100 %. Защо е толкова зловеща статистиката - науката няма отговор.

По материал на Nat-Geo.Ru
Илюстрация ~ Man Ray, Dora Maar 1936 - anothermag.com