1

Корсетите – най-вярното снаряжение в постигането на съвършена талия. Съвършена в неясните времена до 20 век, означавало 25 - 40 см. Красотата не е спасила света, но е взимала жертви сред дамите, вторачени в кръста си.
Всяка епоха създава своите модни средства за мъчения, а корсетът е сред най-заслужилите. В продължение на няколко столетия, този аксесоар бил задължителна част от женския гардероб.

10  11  14

Първите средновековни корсети повече напомняли средство за инквизиция, отколкото фешън атрибут. Ти били изработвани от дървени и метални плоскости, които пристягали талията до 25 см. Това неминуемо довеждало до деформация на вътрешните органи и безкрайни синини и отоци по тялото. На честите женски припадъци, по онова време никой не обръщал сериозно внимание. Как се диша в подобно менгеме?!

17 век приветствал новият корсет, изработен от китова кост. По тогавашните стандарти талията била 40 см, но Екатерина Медичи съкратила това разточителство до 33 см.

5

8  9

18

Бременните също ползвали специални корсети. Но много от тях умирали по време на раждане. Било прието за глупаво да си сваляш корсета докато раждаш. Постоянното носене на корсет отслабвало много коремните мускули и била нужна допълнителна поддръжка, за да се износи детето.

С развитието на медицината през 19 век, все повече се заговорило за вредата, която жените /а и някои мъже/ си причинявали в името на стройния силует. Днес подобни проблеми нямаме. Нашите са от друго естество.

2

15 16

Източник ~ Кulturologia.ru
Снимки ~ pinterest.com