Махмурлукът е по-щадящ от депресията и хроническия стрес

„Във виното има мъдрост, в бирата - свобода, а във водата бактерии" ~ Бенджамин Франклин

Според статия, публикувана в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research, хората, които съвсем се въздържат от консумация на алкохол, поемат риска да си отидат преждевременно от този живот.

Изследването, проведено под ръковоството на психолога Карл Хоган от Университета на Тексас в Остин, обхванало 1824 души на възраст от 55 до 65 години. Те били наблюдавани в продължение на 20 години и разделени на три групи – алкохолици, умеренопиещи и хора, които не употребяват алкохол.

Последният анализ на резултатите показал, че преждевременната смърт е най-голяма заплаха за хората от последната група - 69% от тях умират на възраст до 65 години. Сред алкохолиците, тази статистика достига 60%, а умеренопиещите са сред най-големите късметлии с 41%.

Освен това, тази зависимост е напълно независима от други странични фактори – дали много от приятелите ви пият, достатъчно заможни ли сте или не, дали се занимавате със спорт или предпочитате да седите в кресло.

И ако не сте достатъчно шокирани от това изследване, ето още един факт – ако алкохолик, осъзнал и покаял се заради своята зависимост, спре да пие, той умира много по-бързо, отколкото ако продължи да се черпи както преди.

Списание TIME пък, не пропуска да сподели друг важен фрагмент от традицията – хората, които пият, обикновено правят това в добра компания. Съвсем естествено, защото ние сме социални същества, а трезвениците твърде често страдат от самота, депресия и липса на другари.

Наздраве! И умерено!

По материал на fithacker.ru
Снимкa ~ hdwallpapers.im