Говорите ли си често сами? Не само вкъщи на спокойствие, но и докато се разхождате, роботите или пазарувате.

Смятате ли, че мисленето на глас помага да категоризирате това, което е в ума ви? Или този навик ви кара да изглеждате луди. Лудите хора си говорят сами, нали? Те разговарят с гласовете в главите си. Ако вашият отговор е „не", то вероятно оприличавате тези хора на Ам-Гъл от „Властелина на пръстените", когато говори на скъпоценния си пръстен.

Оказва се обаче, че мисленето на глас е гениално. Най-умните хора на света си говорят сами. Погледнете монолозите на великите мислители. Погледнете поезията! Погледнете историята! Алберт Айнщайн си е говорел сам, пък вижте колко много е постигнал. Той е повтарял на глас, това което си е мислел.

Говоренето сам на себе си спомага на мозъка да работи по-експедитивно
Говоренето сам на себе си е от полза. В един експеримент, психолозите Даниел Суингли и Гари Лупия, дават на 20 човека имена на предмети, които трябва да намерят в супермаркета. По време на първата фаза, участниците са мълчаливи. Във втората фаза, обаче, те започват да назовават имената на предметите, докато ги търсят в магазина. Проучването е доказало, че участниците са намерили по-лесно предметите, когато са си ги повтаряли на глас, докато са ги търсели.

Говоренето на глас помага само, когато знаете какво искате
Ако искате да намерите нещо, казвайте името на предмета на глас – помага, когато сте наясно как изглежда. Трябва да знаете какво търсите; в противен случай, ще се объркате. Според Гари Лупия: „Говоренето сам не винаги помага – ако не знаете какво търсите, споменаването на името му може да ви забави. Ако, от друга страна, знаете, че бананите са жълти и имат определена форма, като кажете „банан" активирате тези визуални свойства на мозъка, които ви помагат да го намерите."
С други думи, не можете да придавате смисъл на нещо, за което не знаете нищо. Ако знаете от какво имате нужда и казвате името му, ще подобрите шансовете си да го намерите.

Неслучайно децата си говорят сами
Децата се научават да говорят, слушайки големите и повтаряйки, каквото са чули. Говоренето се получава с практика. Трябва да се научим да слушаме гласовете, за да се научим как да ги използваме. Според една статия, „самостоятелно насоченото слово може да помогне да направлявате поведението си."
Не сте ли виждали как децата си говорят сами, докато си играят с колички или с любимата плюшена играчка? Ако малко момче играе с играчките си, той може да каже „Колата може да мине през тази гаражна врата, но камиона е твърде голям." В същото време, той ще тества кой от автомобилите ще мине през детския гараж.
Детето се научава като говори чрез действията си. Правейки го, то запомня за в бъдеще как е решил проблема. Говоренето му помага да придаде смисъл на живота.

Говоренето сам на себе си помага да подредиш мислите си
Това, което помага най-много, когато говорите на себе си, е способността да подредите безбройните мисли, които се блъскат безразборно в главата ви. 
Изказването на проблемите помага да успокоите нервите си. Така може да бъдете терапевт сами себе си: Външният ви глас помага на мозъка да премине през проблемите. Според психолога Линда Сападин, говорейки на себе си на висок глас човек си помага да взема важни и трудни решения. „Помага ви да изясните мислите си и да се фокусирате върху важните неща и също така да разрешите тези казуси, за които сте се колебали преди това."
Всеки знае, че най-добрият начин за разрешаване на проблем, е разискването му. Тъй като е ваш проблем, защо не го решите сам?

Говоренето сам на себе си помага да постигнете много от целите си
Правейки списък с цели и определянето на тяхното постигане, може да бъде трудно за изпълнение. Това може да бъде дори непоносимо. Преговарянето със себе си за тези цели е много по-лесен начин за постигането им. Ако преведете себе си през процеса, всяка стъпка ще ви се струва все по-лесна и достъпна. Изведнъж нещата ще изглеждат изпълними и ще бъдете по-малко загрижени за проблема.
Както Линда Сападин твърди: „Казвайки целите си на глас, фокусирате вниманието си, подсилвате посланието, контролирате емоциите си и отвличате мисълта си от незначителните неща."

Като си говорите сам означава, че сте самоуверени. Подобно на Алберт Айнщайн, който „е бил изключително талантлив и е придобил много рано в живота си възможността да използва талантите си", хората, които си говорят сами, са изключително опитни и разчитат на себе си за всичко.
Хората, които говорят сами на себе си са ефективни. Те отделят внимание да чуят вътрешния си глас, на глас и с гордост!

Източник ~ elitedaily.com
Илюстрация ~ digitalhypergfx.deviantart.com