Какво не пише в учебниците по история

На страха са подвластни всички – без оглед на социално положение, възраст, размер на портфейла. Някои от най-забележителните исторически личности не правят изключение – контролирани от своите фобии, в разрез с героичния и безстрашен образ, който ги прославя.  

Уинстън ЧЪРЧИЛ ~ човекът, който се страхувал от насмешки

Прочутият премиер на Великобритания, сър Уинстън Чърчил, е считан за един от най-блестящите оратори на 20-ти век. Но е малко известно, че той дълго се е борил със заекването, провалило няколко негови публични изказвания в началото на политическата му кариера. Когато е на 29 години, Чърчил се подготвял да произнесе реч в Камарата на Общините. Изправяйки се пред аудиторията, той останал вцепенен от ужас в продължение на няколко минути, след което се върнал отново на мястото си и закрил лицето си с ръце. Тогава той решил никога да не допуска подобно унижение и започнал да изучава тънкостите на ораторското майсторство и да се бори със своето заекване.

Франклин Делано РУЗВЕЛТ и огъня

Макар Рузвелт да утвърждавал публично, че единственото, от което хората трябва да се страхуват е самия страх, именно той изпитвал неописуема паника от огъня. Фобията на един от най-уважаваните американски президенти го съпровождала още от детството му. Когато бил малко момче, той станал свидетел на битов инцидент, при който леля му Лаура се самозапалила от газта на печката и с ужасни викове и горяща рокля търсила спасение от огъня. През 1899 г., Рузвелт взел участие в потушаването на пожар в училище, който погълнал няколко коня. Рузвелт така силно се страхувал от инциденти с огън и възможността да изгори в заключения си дом, че винаги спял на отворена врата.

ЧИНГИС ХАН и жените

Страховитият Чингис Хан също имал слабости. Имало само три неща, от които той се страхувал – майка си, жените и кучетата. Когато бил още 8-годишен хлапак на име Темучин, баща му срещнал човек на име Дей-Цецен, който имал дъщеря на 9 годинки – Борте. Двамата бащи се уговорили да оженят децата си. Останал Темучин в дома на невестата си до навършване на пълнолетие - за да се опознаят младите по-добре, а баща му си отишъл. Той споменал за сина си само едно – че много се страхува от кучета.

Октавиан АВГУСТ и бурите

Според записките на римския историк Светоний, основателят на Римската Империя много се страхувал от гръмотевици и мълнии. Императорът построил Храма на Юпитер, за да умилостиви Боговете, но страхът му от гнева на природата останал за цял живот. Светоний споделя, че Октавиан Август винаги носел със себе си парче тюленова кожа – амулет, който го пазел от мълниите.

Петър ВЕЛИКИ и насекомите

Петър I или Петър Велики, имал огромна неприязън към хлебарките – той напускал веднага мястото, на което бил съзрял дори една хлебарка. Пътувайки в селската обител, Петър Велики не влизал в ничий дом спонтанно – преди него винаги имало слуги, които щателно преглеждали къщата, за да се уверят, че там няма гадини.

Адолф ХИТЛЕР – ужас от зъболекарите

Хитлер дотолкова се ужасявал от посещенията при зъболекар, че предпочитал да страда от болка. Фюрерът често се оплаквал от зъбни болки, имал потресаващо лош дъх, жълти зъби, абцеси и болни венци. Някои учени предполагат, че стоматологичните проблеми са причина за силното отслабване и влошено здраве на Хитлер в края на войната.

По материал на Kulturologia.ru
Снимки ~ wikimedia.org, artsheaven.com, deviantart.net, bbc.co.uk, kulturkokoska.com, artfile.ru