В Приморския сафари парк се случи нещо странно. Амурският тигър отказа да изяде предоставения му за угощение козел – помилва го, прие го за приятел. Възможно ли е подобно чудо? Да, възможно е, а Амур и Тимур се превърнаха в световна сензация. Убиец и жертва другаруват успешно, прости ли са си първоначалните инстинкти и намерения, забравили праисторически мераци и диви кодове. В името на това, да си бъдат приятели.

Приморският сафари парк е разделен на четири тематични територии, населени с десетки видове животни и птици. Повечето от тях са били болни и ранени, а връщането им в дивата природа е вече невъзможно. Тук те са у дома си, живеят и ловуват в истинска, но защитена среда.

Амурският тигър Амур не поглежда в очите козела Тимур. Лекичко го заобикаля, но никога с нещо не го заплашва. „Той не го възприема като храна и своя плячка” – споделя директорът на парка.
Тимур пък, не се бои от свирепия звяр. Защо – никой не знае. Амур очевидно цени високо тази смела постъпка и го приема за свое другарче в игрите. Козелът е приел тигъра за водач и го следва навсякъде. Амур дори брани Тимур от работещите в парка и им се зъби страховито, когато пристъпват към козела, макар никой да не го заплашва.

Директорът на сафари-парка Дмитрий Мезенцев не планира да разделя животните, но повечето хората са уверени, че тази дружба няма да приключи с хепи енд. Колкото и да е странно, козелът някак успя да се намести в леговище на тигъра и вече спи на неговото място. Макар вече да са разделени през нощта, денем Амур и Тимур са заедно. „Всяка утрин Амур обхожда своите владения, Тимур го следва неотлъчно. Това е наистина невероятно приятелство”, коментира Мезенцев.

Източник и снимки ~ fresher.ru