Якутите и слънцето ~ Ритуалът, който изчиства душите

Макар днес да работи и живее във Франция, фотографката Ayar Kuo е родом от Якутск, Русия. В търсене на по-близка връзка с традициите на своята страна, тя заснема тези изпъстрени с цветове и емоции кадри.

Езическият ритуал за изчистване на якутите, наречен Yssah, се провежда всяка година и приветства новото начало – прочистването и новото свързване между хората и природата. Песни, танци, пиене на кумис (кобилско мляко), посрещане  на слънцето – това е част от езическия ритуал на якутите.

Ярки образи, традиционни облекла, церемонии, идващи от древността. Тази картина улавя Айар Куо в родината си и споделя впечатленията си: „На нашият език “Sitim” е невидимата нишка, която свързва човек с всичко наоколо. Една мистична сила, която обединява човек и природа. Работих 5 години върху този проект, присъствах на над 20 ритуала Yssah в различни райони на Якутия, за да представя този празник в цялата му красота, оригиналност и автентичност.

Името на ритуала Yssah идва от думата „ръся, поръсвам”. Свързано е с поръсването на земята със сакрална течност, направена от кумис.

Кулминацията идва с посрещането на слънцето – древен ритуал, жив до ден днешен, символизиращ цикличната природа на живота. Тогава всички участници са с протегнати към хоризонта ръце – те вярват, че първите  слънчеви лъчи ще пречистят душите им от тъмните сили и ще ги дарят с нови сили и енергия.

Хиляди ръце протегнати към слънцето в очакване на неговото чудодействие – един невероятен, зрелищен поздрав към вселената и живота, който никога няма да забравя. Това събитие ми помогна да се свържа още по-дълбоко с моите хора, в моята страна”, споделя Айар Куо.

Източник: ignant.de
Снимки:
Ayar Kuo 

4057 Преглеждания