Неговите портрети представят любимите ни актьори и музиканти в нетривиална светлина. Малки жестове, елегантни етюди, монохромни портрети, цветни постановки. 57-годишният Марк Селиджър (Mark Seliger) е създател на едни от най-популярните и впечатляващи кадри на знаменити лица. От Далай Лама до Леонардо Ди Каприо, той режисира своите герои извън рамката на славата им. Когато е нужно пък, хвърля най-силните козове, за да подчертае ексцентричната им природа.

Роден в Амарило, Тексас, като дете Марк и семейството му се местят в Хюстън. Още от ученик той е увлечен по фотографията и прави фото-експерименти в банята, превърната в малка лаборатория. След дипломирането си във Висшето училище за визуални изкуства в Хюстън, той учи документална фотография в един от университетите на Тексас.

През 1984 година, Марк Селиджър се мести в Ню Йорк и започва да снима за музикалната библия Rolling Stone, а през 1992-ра става отговорен фотограф на списанието. Следват години на плодотворно сътрудничество, през които Марк заснема 125 корици за Rolling Stone, а после започва да работи с компанията Condé Nast. Неговите фотографии украсяват GQ, Vanity Fair, Elle, L’Uomo Vogue, италианското и немското издание на Vogue. В Америка казват, че ако някой иска да стане звезда, е най-добре първо да си направи свястна снимка – не при кого да е, а именно при Селиджър.

Al Pacino, NYC, 1999

Bob Dylan

 

Christina Aguilera

 

Christy Turlington, New York, 2010

Charlize Theron

Jake Gyllenhaal

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio, LA, 2008

The Dalai Lama, Washington DC, 2011

Johnny Cash

Sean Penn

Mick Jagger

Lenny Kravitz, Nassau, Bahamas, 1998

Willie Nelson, New York City, 1995

Paul McCartney

Anne Hathaway, 2009

Drew Barrymore

Drew Barrymore

Lindsay Lohan

Brad Pitt

Tom Hank

Bill Murray

Heidi Klum as Sophia Loren and Jayne Mansfield

Jennifer Aniston

Julia Roberts

Sessilee Lopez

Kurt Cobain for Rolling Stone, Kalamazoo, MI, 1993

David Duchovny

Whoopi Goldberg

Barack Obama, The White House, Washington DC, 2010

Quentin Tarantino

Keith Richards, New York, 2011

Johnny Depp

Johnny Depp

Снимки: markseliger.com/portraits, everyday-i-show.livejournal.com