Слънцето вече се усмихва и е време за пролетно почистване и обновяване. Както във виртуалното пространство, в дома, но и в гардероба ни. Една нова рокля, блузка или само шалче ще ни даде нов тласък, енергия и настроение за настъпващия сезон.

Не съм привърженик на абсолютните, точни приложения на фън-шуй. Но ако човек чете, интересува се от тази наука за хармонията, то би могъл лесно, с малко творчество и интуиция да приложи и хармонизира дома си. Да подобри своите възприятия за света и да повлияе на настроението и уюта около себе си... Според Фън-шуй домът е разделен на специални зони, според посоките на света. Целта е чрез пренареждане по фън-шуй да се намери оптималната хармония на енергийния поток, като може да подсили, активира или тушира там, където е необходимо.

Камъните в дома:

Всеки скъпоценен или полускъпоценен камък има свои вибрации и специфична кристална решетка. За това е хубаво да се допитаме до зодиакалния ни знак кой камък е най-подходящ за нас. Както разбира се и да усетим интуитивно нуждата от някой камък, който ни е привлякъл с цвят или блясък... А защо не и да е подарен от любимия човек?..

04  05

Цветята в дома или живите растения са нещо прекрасно, стига да са в правилните зони, съобразени с нуждите им. Те внасят свежест и нежност, живот. Лекуват или милват и отнемат отрицателна енергия.

07  06

Има някои основни акцента във фън шуй, които лесно можем да практикуване и приложим, дори без специални познания или оборудване. Нужна ни е интуиция и желание. Разбира се ако може и с професионално мнение да се съобразим и консултираме не би било лошо...

1

Входната врата – след нея обикновено е коридорът, там ни посреща енергията на дома. Разхвърляните обувки и дрехи метнати в пространството, както и ненужни вещи затлачват влизащата и излизаща енергия, излишни са и пречат. През входната врата влиза, каним положителната енергия и е нужно да я привлечем с чистота и порядък. Чрез коридора ние създаваме първите впечатления у този, който е влязъл. Коридорът трябва да е просторен и добре осветен, да излъчва приветливост и да внушава гостоприемност. Огледалото точно срещу вратата не е добра идея – така енергията, тъкмо влязла, бързо бива прогонена. Би могло да е отстрани, за да няма отблъскване.

Кухнята е центърът на домашния уют – нужно е да е чиста, спретната, да създава топла атмосфера. Също да е удобна и функционална. Според фън шуй, когато готвим, ние влагаме енергията си в храната, с която също „храним”. Затова трябва да сме спокойни и отпуснати, с добро настроение. Ако можем и да си попеем нещо весело или да слушаме приятна, тиха музика ще придадем добри вибрации на храната, която приготвяме. По възможност да не сме с гръб към входната врата, а напротив - да имаме видимост към цялото помещение или можем да компенсираме с огледало, което да ни показва вратата индиректно. Масата е важна, около нея се събира семейството, добре е да е заоблена, да е масивна, да излъчва стабилност, защото тя символизира единството, здравината на семейството. Подходящи картини с цветя или плодове са щрих към кухнята и хармонията, която трябва да създава.

Всекидневната е мястото за почивка – ако имаме дивани или фотьойли, изобщо мека мебел, на която отпочиваме е добре да е с висок гръб или долепена до стената за да се придобива усещане за сигурност. Новите тенденции за ъглови дивани са добро решение в по-просторни помещения. Аранжирани с подходящи цветови аксесоари /без претрупаност/ ще ни помагат да разпускаме. Фотьойлите са идеални за усамотяване с книга, за слушане на лека, разпускаща музика например. Различни осветителни тела помагат умело да разделяме функционално помещението на различни зони, да създават приятна атмосфера.

Спалнята е помещение от особена важност, предвид времето, което прекарваме в сън, тя е най-интимното място в дома и заслужава особено внимание. Трябва да е съобразена с нуждите и на двамата от семейството, за да има хармония и допълване, покой, но не прекален...

За спокоен сън е необходимо да има видимост към входа на стаята, за да няма тревожност у почиващия или спящ човек. Огледалото директно срещу леглото е едно от най-големите табута. Сънят и отношенията между двойката са важна част от общуването и разрешаването на някои проблемни въпроси, за вземане на общи решения. За това за уюта и хармонията в спалнята е добре да се вложат повечко усилия, нежност и усет.

Детската стая е важна за радостните игри, спокойната почивка или учене и отношения между децата. Разбира се и между тях и родителите. Ако са малки трябва да знаем какво да активираме, за да се чувстват добре. На по-късен етап, привече порасналите би било добре да ги попитаме и заедно да създадем тяхното кътче.

Банята и тоалетната са най-проблемните зони, не само от гледна точка на фън шуй. В блоковете, в които живеем канализацията е проблем и създава дисхармония, за това е добре в тази зона да се приложат точни неутрализатори. Там промените са най-трудни. В това помещение изтича енергията, затова е добре да е затворен капакът на тоалетната чиния, а самата баня да е добре осветена и активизирана. С цветове и светлини, с чистота...

Случвало се е на повечето от нас когато сме в дадено помещение нещо да ни тревожи или да ни създава дисхармония, да снижава жизнеността или настроението ни. В такива случаи е добре да се промени нещичко. С почистване, с активизиране на определени зони, които са ни в застой. С цветове, светлини, с малко освежаване... Домът ни е "крепостта", в която е добре да се чувстваме защитени, да се зареждаме с енергия за новия ден, да ни е приятно. Чрез фън шуй зоните можем да привлечем, пари, слава, здраве, да стабилизираме връзката или семейството си. Да подобрим отношенията с децата си. Понякога само с малко преместване на мебелите стават чудеса.

автор: Илиана Мелева