Денят е такъв, какъвто си го направите! Затова защо не го направите великолепен?

Денят се познава от сутринта. Ако започнете деня без енергия, вероятно такава ще е и останалата част от него. За да избягате от капана на непродуктивността, може да научите 7-те най-популярни грешки, които хората правят сутрин и да се опитате да ги избягвате.

ДА ОТЛОЖИТЕ АЛАРМАТА

Когато сутрин алармата ви звънне и вие я отложите за след 5 или 10 минути, за да подремнете още мъничко, започвате нов цикъл сън, който няма да можете да завършите. Като следствие ще сте много по-уморени и мързеливи, когато се събудите, макар да сте поспали малко повече.

НЕ СТОЙТЕ СВИТИ В ЛЕГЛОТО

Когато се събудите, протегнете краката и ръцете си, докато сте все още в леглото. Колкото поече се разтягате, толкова по-уверени и щастливи ще сте през целия ден. Тези, които престояват известно време свити в леглото сутрин на кълбо като котки, са подчертано много по-сънливи.

НЕКА ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ПРАВИТЕ СУТРИН НЕ РОВЕНЕТО В КОМПЮТЪРА

Проверката на електронната ви поща (или фейсбук) веднага след като сте станали, отвлича вниманието ви от важните задачи, които трябва да свършите. Съсредоточете се върху продуктивни действия, вместо безсмислено да превъртате по екрана на компютъра си.

ОПРАВЕТЕ ЛЕГЛОТО СИ

Колкото и невероятно да звучи, оправянето на леглото сутрин е свързано с увеличаването на производителността ви през останалата част на деня. В допълнение, този важен навик, е първата стъпка към придобиването и на други полезни навици.

ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ПИЕТЕ КАФЕ

Ако сте от хората, чиято първа работа сутрин е да изпият чаша кафе, време е да преразгледате този навик. Между 8 и 9 сутринта, тялото ни произвежда големи количества от хормона за енергийно регулиране, наречен кортизол. Ако пиете кафе преди 9:30 сутрин, тялото ви ще намали производството на кортизол и съответно ще имате по-малко енергия.

НЕ СЕ БУДЕТЕ ПО ТЪМНО

Вътрешният часовник на тялото е много чувствителен към светлина и тъмнина. Ако се събудите, когато все още не се е съмнало, мозъкът ви може да се обърка и да предизвика сънливост. Добре е да дръпнете завесите, за да влезе колкото се може повече светлина, а ако е все още много тъмно навън, когато се събуждате, просто включете силна светлина.

НАВИЦИТЕ СА ВСИЧКО

Според научните изследвания, човешката воля е ограничена и ако си губите времето сутрин да обмисляте всяко дребно нещо, което трябва да свършите, ще имате по-малко енергия през деня. Фокусирайте се върху това да се приготвите, създайте си рутина, която да ви позволява да превключите на „автоматичен режим“ или с други думи изградете си това, което някои наричат „сутришни ритуали“, за да запазите ума и съзнанието си бодри за наистина важните задачи през деня.

Източник: brightside.me
Снимки: Huffington Post, Pinteres