Кръстосването на различни животrниски видове не е вчерашно явление. От векове хората създават хибриди, което невярно някои тълкуват като генно инженерство. Истината е, че хибридите са част от живота и бита ни, най-известните такива у нас са катъра и мулето. Освен тях обаче, по света има още десетки различни хибридни видове. Вижте 5 от най-изумителните.

Лигър

dunyanin-en-buyuk-ligeri-4liger boys hind 2

Лигър е хибрид между мъжки лъв (Panthera leo) и женски тигър (Panthera tigris). Според научната класификация се причислява към род Panthera, поради принадлежността на родителите към този род. На външен вид прилича на гигантски лъв, с шарки на тигър. Лигрите обичат да плуват, подобно на същинските тигри, но за разлика от лъвовете.

Познатите лигри, съществуват благодарение на човешка намеса или поради съзнателно кръстосване. В естествени условия, тигрите и лъвовете не обитават припокриващи се територии (двата вида съществуват съвместно в Индия, но обитават различни региони). Има наблюдения на копулация между тигри и лъвове, но няма потвърдени факти за естествени кръстоски.

Лигрите са много по-големи от тигрите или лъвовете. Този феномен се обяснява с факта, че генът, отговорен за ограничаване на растежа при лъвовете, се наследява от женското животно като противодействие на мъжкия ген за стимулиране на растежа. На дължина мъжките екземпляри достигат до 335 см, а на тегло от 360 до 500 кг. и повече (рекордът е на южноафрикански лигър, тежащ 798 кг., живял в Блюменфонтен Зоо в края на 19 век), женските достигат на дължина до 3-3,1 м., а на тегло до 320 кг. Височината в холката на мъжкия е 190-212см. , а на женската около 170 см.

Мъжките лигри са стерилни. Много от тях достигат полова зрялост и копулират с тигрици, лъвици или женски лигри, но без създаване на потомство. Женските индивиди често са фертилни и могат да се сношават както с тигри, и да раждат тилигри, така и с лъвове, и в този случай да раждат лилигри. По програма за изследване на поведението в САЩ е отглеждан женски тилигър, наричан Лейди Кали - на 2 годишна възраст е тежал около 180 кг.

Лигрите могат да показват емоционална и поведенческа нестабилност, поради своя смесен произход.

Тигон

Kangaroos wallpapers 336Tigon

Тигон (известен още като тиглон, тион и тигрон) е хибрид между мъжки тигър (Panthera tigris) и женски лъв (Panthera leo). Той е по-малък по размери от родителите си, с тенденция към миниатюризация. Въпреки това, някои изследователи постигнаха големината на по-дребния родител. На дължина тигонът достига до 2,2-2,5 m, а на тегло до 180-200 кг.

По-малката големина на тигрицата сравнена с тази на лъва означава, че някои или всички малки могат да бъдат мъртвородени или преждевременно (няма достатъчно пространство в утробата за тях, за да могат да се развият по-нататък). Преждевременното раждане може да води до здравни проблеми при тези, които оцеляват.

Наблюдаван е случай, когато тиглон е бил плодовит, което се смята за голяма рядкост при хибридите.

Зеброкон

zebroid2-s1000x987-4229554148847879 197766b27d o4149607202 cb266aed19 o

Зеброкон е хибрид, получен при кръстосването на мъжка зебра и женски кон. Зеброидите са предпочитани пред зебрите, заради по-лесната и удобна езда. Както при всички хибридни видове обаче, тяхното поведение е по-темпераментно и са по-трудни за опитомяване. Първият зеброкон е създаден през 1899 г. от шотландският проф. Косар Еуърт. Голяма част от тях живеят само няколко дни, тъй като се раждат недоразвити или с тежки вродени заболявания.

Косаткофин

5371362572 b81da5d6af oXVhHVFr

Това е доста рядък хибрид, обикновено между мъжка малка черна косатка (Pseudorca crassidens) и женски бутилконос делфин (афала, Tursiops truncatus). Въпреки че са получавани множество сведения за съществуването на подобна кръстоска в естествени условия, единствените 2 екземпляра, отгледани в изкуствена среда живеят в аквапарка Sea Life на Хавайските о-ви. Размерите на косаткоделфина са нещо средно между тези на изходните видове – по-тъмни и почти черни и по-едри от делфините, но с повече зъби от косатките. Първият косаткофин, роден в плен, е женската Кекаймалу, появила се на бял свят в Sea Life като потомство на мъжка косатка и женска афала. Докато афалата имала 88 зъба, а косатката – 44, при Кейкамалу те били 66. Тя доказала, че може да има потомство на 23 декември 2004 г., когато ражда малко от баща-делфин. Кейкалу отказала да се грижи за детето си, което не е рядкост при делфините в изкуствена среда, но то било отгледано успешно от служителите на аквапарка. На 6 месеца малкият косаткофин вече бил с размерите на 1-годишна афала.

Полярно гризли

Grizzly Bear Yellowstone

Полярното гризли (или Мечка пизли, Гроларна мечка) е рядък хибрид между мечка гризли и полярна мечка (Ursus maritimus).

Открит е през 2006 г., след като ДНК проба на отстреляно на канадския остров Банкс животно от този вид не е съвпаднала нито с тази на гризли, нито с тази на полярна мечка, а се оказала смесица между двете.Полярното гризли се разделя на два подвида, в зависимост кой е бащата и кой е майката: мечка пизли (мъжка полярна мечка и женска мечка гризли) и гроларна мечка (мъжка мечка гризли и женска полярна мечка).

Източници: Wkipedia и National Geographic