Завладяваща фотосесия, посветена на храната. Това не са просто снимки "натюрморт обяд", това е проект за това кой, с какво и как се храни в различните страни по света всеки ден.

Фотожурналистът Peter Menzel, съпругата му и писателя Faith D'Aluisio от Калифорния, прекарали три години в пътуване до 30 страни, като посвещавали безброй различни хора и документирали какво ядат те в рамките на един обичаен ден.
Резултат на тази упорита работа е зашеметяващия фотоалбум, озаглавен - "Какво ям: Целият свят в 80 ястия". Информацията, която съдържат тези снимки включва и броя на калориите, които поглъща всеки един от "героите" им за целия ден. Този интересен снимков проект изучава хората и начинът им на хранене.

Menzel включва в книгата си 80 профила на абсолютно различни хора - японски сумист , масаиски говедар, арктически ловец , судански бежанец в Чад , тибетски пастир , шивачка от Бангладеш, ветеран от войната в Ирак, както и много други интересни личности. Всяко изображение е придружено от подробна разбивка на ястията, които приема на ден и кратки есета върху личния начин на живот и предпочитания в избора на храна.

Ето само малка част от проекта и снимките, които ни дават възможност да разберем какво и колко хората ядат в различни страни.

1

Сале Абдул Фадлилли от Кайро,Египет- продавач на камили на 40 години, 172 ръст и 74 килограма. Неговият дневен хранителен прием съдържа 3200 калории.

 

2

Робина Вайзер-Линнартц от Кьолн, Германия- майстор хлебар и сладкар, на 28 години, 1,60 височина и тегло 65 килограма. Енергийната стойност на ежедневният й прием храна е 3700 калории.

 

3

Шаши Кант - кол център работник от Бангалор, Индия. Той е на 23 години, ръст 1,70 м. и тегло от 55 кг. Подобно на хиляди други работници в подобни центрове в Индия, той яде нездравословна храна, предимно от заведения за бързо хранене, както и ежедневно консумира шоколадови бонбони и кафе.

 

4

Терсий Безуиденхут - шофьор на камион на дълги разстояния, на границата на Ботсвана - Намибия стои до камиона си с типичния си дневен асортимент храна.

 

5

Оскар Хигарес от Милафлорес де ла Сиера, Испания - професионален матадор с типичната гама от продукти, които той изяжда в рамките на един ден.

 

6

Главен монах в тибетски манастир. Той е на 45 години, с височина - 1,65м. и тегло - 71 килограма. Енергийната стойност на дневният му хранителен режим съдържа 4900 калории.

 

7

Къртис Нюкамер, американски войник в Националният учебен център във Форт Ъруин, пустинята Мохаве, Калифорния. Енергийната стойност на дневният му прием храна е 4000 калории. Той е висок 1,90м., с тегло 88 килограма. Споделя, че любимото му ястие е омлет със зеленчуци и сирене.

 

8

Дин Мемон от Чикаго, Илинойс - таксиметров шофьор на 59 години, ръст 1,70 и тегло от 108 килограма. Типичното дневно меню от неговата храна, разположена на капака на колата му съдържа 2000 калории. Той споделя, че предпочита да се храни с мариновано печено месо, ориз, риба със зеленчуци, пилешки шишчета, които са силно подправени с шафран или куркума.

 

9

Конрад Толби - американски шофьор на камион на 54 години, с височина 1,87м. и 117 килограма тегло. Храната му е богата на мазнини, закупувана основно от крайпътни заведения за бързо хранене, а дневният й прием съдържа 5400 калории. Въпреки, че не го прави, той има основателни причини да се храни здравословно, след като претърпява две сърдечни атаки. Шофьорът пътува с най-добрият си приятел, неговото куче, което споделя бургерите и картофките му.

 

10

Мариел Бут - професионален модел и студент от Бруклин. Енергийната стойност на ежедневната й храна включва 2400 калории. Тя е на 23, с височина - 1,76 и тегло - 61 килограма.

 

11

Катерина Нава - ученичка в гимназия от Каракас, Венесуела, на 18 години, височина - 1,7м. и тегло от 71 килограма. Дневният й прием храна е с енергийна стойност от 4000 калории.

 

12

Освальдо Гутерес, работник на нефтената платформа в езерото Маракайбо, Венесуела, на 52 годишна възраст, 1,70 висок и с тегло от 99 килограма. Той поддържа физическа форма със спорт и признава, че редува здравословни храни с някои не толкова. Прясно изцеден сок от портокал присъства всеки ден в меню му.

 

13

Нгуен Нгайен Ван Туан - ветеран от войната във Виетнам - с типичното си ежедневно хранене в апартамента, където живее със съпругата си.

 

14

Саада Хайдар - домакиня от Сана,Йемен. Приеманата от нея храна в рамките на един ден съдържа 2700 калории.Тя е на 27 години, с ръст 1,50 и тежи 44 килограма.

 

15

Брус Хопкинс - спасител от Сидни, Австралия. Той е на 35 години, ръст 1,83 и тегло от 81 килограма. В един типичен ден неговият прием на храна е 3700 калории. С много редки изключения, той има здравословен хранителен режим.

 

16

Шаназ Бегум e майка на четири деца и нейният дневен хранителен прием в село Бари Маджлиш, Дака.

 

17

Соланж Да Силва Корейя - съпруга на фермер с членовете на семейството си в тяхната къща с изглед към река Солимойнс, пред типичното си ежедневно хранително меню от 3400 калории. В село Кавиана семейство отглежда добитък и животинският протеин присъства основно в хранителният й режим. Тя е на 49 години, с ръст от 1,58 и тегло от 76 килограма.

 

18

Коко Симон Финкен - вегетарианка от Гатино, Квебек, Канада. Енергийна стойност на дневния й хранителен прием е 1900 калории. Тя е на 16 години, с височина - 1,76 и тегло - 58 кг. Семейството й се храни основно с органична храна, която не само купува, но част от нея и произвежда.

 

19

Вили Ишулутак - ескимос и професионален резбар от Икалуита, Нунавут, Канада. Неговият калориен дневен прием е 4700. Той е на 29 годишна възраст, висок 1,75 и с тегло от 64 килограма.

 

20

Нил Джонс е управител на най-високият въртящ се ресторант в света, Торонто, Канада. Неговият дневен прием е от 2600 калории. Той е на 44 години, с височина - 1,87м. и тегло от 99 кг.

 

21

Хю Чжипен е графичен дизайнер и Интернет геймър. Снимката е заснета в Интернет кафе в Шанхай. Неговият дневен хранителен  прием е от 1600 кал. Той е на 23 години, с ръст от 1,87м. и тегло от 71 килограма. Той на практика живее пред компютъра и взима душ веднъж седмично в апартамента на свой приятел. Неговата най-дългата непрекъсната игра е продължила три дни и нощи. Когато той се уморява от игрите в кафенето, чете фантастични книги.

 

22

Чен Зенг - студентка от Шанхай, на 20 години, височина от 1,65м. и тегло от 48кг. Нейният дневен хранителен прием съдържа 2600 калории. Тя споделя,че често се храни от заведения за бързо хранене.

 

23

Лан Гуихуа - вдовица от Сичуан, Китай, на възраст от 68 години, ръст 1,6м. и тегло от 54кг. В този район всеки отглежда собствена продукция за прехраната си, а селскостопанските знания и умения се предават от поколение на поколение. Нейният дневен хранителен прием е с енергийна стойност от 1900 калории.

 

24

Мария Eрмелинда Айме Сичигало - земеделски производител и майка на осем деца от село Тинго, Еквадор. Калоричната стойност на ежедневният й прием храна е 3800. Тя на 37 години, с височина 1,6м. и тегло от 53 килограма. Къщата й няма маси столове, a храната се поднася директно на пода. Тъй като къщата няма и комини, покривните греди са почернели от дим. Тъй като къщите не се проветряват, хората от селските райони на Еквадор имат много проблеми с дихателните пътища. Те казват, че именно димът е виновен за половината от смъртните случаи на деца.