От древен Рим, през Викторианската епоха до днешните модерни времена, винаги е имало мъже, които без притеснения са нарушавали нормите и да се издокарвали в женски дрехи. Причини за това, колкото щете. Прочути артисти са използвали това дръзко изкушение заради хумора, други - за да сътворят сензация, а днес най-често по лични убеждения. През 1800 г. терминът drag queen придобил по-специфично значение и се отнасял за мъжете, преоблечени като жени за нуждите на сценичното изкуство и с развлекателна цел.

(Fredrick Park and Earnest Boulton, „Fanny and Stella”, 1869)

През 1869 г. Frederick Park и Ernest Boulton, шокирали Викториански Лондон с женските си превъплъщения като „Фани и Стела”. Те били първите  мъже, дръзнали открито да се разхождат по улиците, облечени като жени, което провокирало полицейско разследване срещу тях, третиращо ги като извънредно опасни престъпници.

В края на 19 век, drag queen бил напълно приемлив и оригинален театрален  похват. Дори станало много по-респектиращо мъж да играе в женски образ, отколкото жена да гради кариера като актриса. О времена, о нрави… Споделяме следващите винтидж фотографии от Викторианската епоха и мъжките кралици на онова време.

Снимки: vintag.es, pinterest.com, wikipedia