Хората често грешат в преценката си за тези, на които трябва да кажат„Да!”. T&P събира любопитни истории за несправедливи критики спрямо едни от най-известните учени, писатели, политици и творци, които въпреки съмненията в таланта им, постигнат успех.

Уинстън ЧЪРЧИЛ – Военна академия от трети път
(21 years old Winston Churchill in the uniform of the Fourth Queen’s Own Hussars, 1895)

„Нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не улучат”.

Трудно е да повярваме, че Чърчил често е търпял поражения в младостта си. Наложило му се да сменя три училища, заради проблеми със здравето и лошите оценки. Изследователите му отбелязват, че последното му училище е „Хероу”, но до последните класове Чърчил така и не стига. През 1893 г. той бил приет в Кралската военна академия Сандхърст от третия път – имал късмет, заради освободено място.

Уолт ДИСНИ – Без въображение

В младостта си, Дисни постъпил на работа като карикатурист във вестник The Kansas City Star, но скоро бил уволнен заради липса на достатъчна креативност. Казали му, че не умее да създава нищо запомнящо се, но по ирония на съдбата години по-късно същият вестник станал собственост на Дисни. Негово студио купило канал АВС, който притежавал и вестник The Kansas City Star. С успех Дисни не се сдобил лесно – преминал през няколко банкрута, получил множество откази от различни студиа, а MGM отхвърлил героя му Мики Маус. Представителите на студиото били убедени, че мишката ще отблъсне женската аудитория.

Тим БЪРТЪН – В „Дисни” не знаели, какво да правят с него

Когато бил на 18, Бъртън настоятелно умолявал Дисни да обърне внимание на сътворената от него детска книжка. Но получил единствено вежлив отказ. След 3 години, Бъртън все пак започнал работа в студиото на Дисни, където няколко години работил като аниматор и дизайнер на персонажи. Там той заснел и първия си анимационен филм „Винсент”, с продължителност 6 минути.

По-късно Бъртън сравнява работата си в „Дисни” със служене във въоръжените сили. През 1984 г. той бил уволнен заради анимацията за мъртвото куче Frankenweenie. Студиото продуцирало филма, който в крайна сметка се оказал твърде страшен за деца. След тази случка, Бъртън и Дисни се разделили завинаги.

Джоан РОУЛИНГ – „Окачих първото писмо с отказ на кухненската стена – така се чувствах близка с любимите ми писатели”

Първата книга за Хари Потър преодолява не малко препятствия, а самата Роулинг по онова време преживява тежки времена – развод, постоянна липса на пари, няколко уволнения, защото постоянно пише на компютъра си неща, извън служебните задължения. Книгата за момчето-вълшебник не стига до читателите по различни причини – авторът е жена, книгата е твърде обемна и сериозна за деца и т.н. Агентът на Роулинг трябвало да предложи ръкописа в 12 издателства, преди да получи съгласието на Bloomsbury Publishin.

Зигмунд ФРОЙД – „Млади човече, избрали сте път, който не води никъде”

Независимо от отличното си представяне в медицинския факултет на Виенския университет и написаните през това време научни трудове, Фройд не получил работа в университета и не успял да продължи академичната си кариера. „В катедра „Психология”, в следващите 20 години не се очаква вакантно място, а вие нямате достатъчно средства за живеене. Не виждам никакво решение за вас – напуснете Университета и започнете да практикувате медицина”, такъв съвет дал университетския преподавател Ернст фон Брюке на младия Зигмунд Фройд. Навярно не след дълго е разбрал, колко добре се е справил прогоненият от него младеж.

Стивън СПИЛБЪРГ – Твърде бездарен

Като ученик Спилбърг мечтаел да постъпи в Школата по кинематографично изкуство при Университета на Южна Калифорния. Първия път не му стигнал бал, след втория, комисията го определила като „твърде бездарен”. След този провал, Стивън решил да промени тактиката си и подал документи в друг факултет и за пореден път бил отхвърлен.

Постъпил в Техническия колеж и продължил самостоятелно да изучава кино. Паралелно с това, работел върху първия си филм. По време на ваканцията заснел 26-минутния филм „Emblin“, който успял да представи на Universal Pictures. Филмът направил толкова силно впечатление, че киностудиото веднага предложило на Силбърг договор за първия епизод на сериала Night Gallery.

Юрий НИКУЛИН – Недостоен за нито един театрален институт

Когато се върнал от фронта през 1945 г., Никулин кандидатствал във ВГИК - Руския държавен институт по кинематография. Комисията определила външността му като неподходяща за киното и го посъветвала да пробва в театралния институт. Там последвал друг отказ. А после още един – от  Държавния институт за театрално изкуство” А.В. Луначарски” (ГИТИС). През есента на 1946 г. Никулин се отказал от всичките си опити да става актьор и се записал в студиото по клоунада при Московския цирк. Циркът се превърнал в делото на живота му – мястото, където остава сърцето му и арената, на която в последствие го откриват всички режисьори за киното.

Източник: cameralabs.org
Снимки: Rare Historical Photos, The Walt Disney Family Museum, Notes On The Road, Books Health and History, Полезные заметки