0

ДНК

1

Добре известен фактът е, че откривателят на двойната спирална структура на ДНК е бил под влиянието на халюциногенен наркотик наречен LSD . Носителят на Нобеловата награда и пионер в изследването на генетиката Франсис Крик, споделял пред свои колеги учени, че използвал LSD за стимулиране на паметта и повишаване на нивото на издръжливостта си. Той официално заявил, че по време на експериментите довели до великото откритие е бил под силно влияние на въпросният наркотик. Нещо повече, през 60 те години, Крик е бил поддръжник на Олдъс Хъксли известен с експериментите си с LSD и други наркотици. Той е дори един от основателите на група, посветена на легализирането на канабиса през 60-те години.

 

Полимерната верижна реакция /Polymerase Chain Reaction, PCR/

2

Вървейки по стъпките на Крик , д-р Кари Банкс Мълис също е бил под влиянието на LSD, когато прави своето научно откритие, което променя молекулярната биология и молекулната диагностика. Доктор Мълис печели Нобелова награда за химия през 1993 година за изобретяването на PCR техника, която дава възможност за по-лесна изолация и тестване на ДНК. Д-р Мълис обяснява тайната на успеха си с LSD, казвайки : "Щях ли да съм изобретил PCR , ако не бях взел LSD? Аз сериозно се съмнявам в това. Можех още да седя над ДНК молекулата и да гледам как полимерите минават пред очите ми цяла вечност.“

 

Теориите на Фройд

3

Може да се каже, че Фройд е открил кокаина, като дрога. Той е един от първите хора употребяващи кокаин поради психо активното му действие. Това се случило почти 40 години след като алкалоида бил изолиран, но нямал никаква практическо приложение. Д-р Теодор Ашенбранд публикувал статия, в която описвал експеримента си с група войници на които дал кокаин. Фройд попаднал на публикацията и скоро, след като започнал да приема кокаин, го препоръчва на свои близки и роднини. През 1884г. той публикува книгата, "On Coca", в която обяснява, че почита кокаина заради способността му да лекува различни психични и физически заболявания. В нея заедно с научноизследователските данни благословил веществото, приемайки го за чудодейно средство твърдейки, че под неговото влияние се е чувствал просветлен да пише своите изследвания за човешкото поведение.

 

Coca-Cola

4

Вярна на името си, Coca-Cola се предполага, че е била създадена под въздействието на кокаин през лятото на 1886 година. Подобно на Фройд , фармацевта, който е създал вездесъщата сода Джон Пембъртън, е пламенен поддръжник на кокаина, като лекарство и неговите ползи за здравето, излагайки статута на листото от Coca като панацея за всичко, от депресия до морфиново пристрастяване. Следствие на съдържащите се дветеосновни съставки в тайната рецепта - екстракти от кокаинови листа и ядки от кола /известни с високото си съдържание на кофеин/, Пембъртън е предложил името "Coca - Cola", и по този начин червено бялата икона е била родена.

 

Десетте Божи заповеди

5

Предмет на не малко тълкувания и аргументи, но според някои, Евангелието на Десетте Божи заповеди е доставено от Моисей под влиянието на халюциногенни гъби. Среща с Бог на върха на планината Синай ? Придавайки мъдростта, когато Бог говори с него? Според професор Бени Шанон от Hebrew University в Ерусалим, сцената е класически пример на халюцинации, причинени от халюциногенни гъби, използвани като лекарството. Те са били лесно достъпни в района на Синай и широко използвани от израилтяните през библейските времена.