По предложение на международната организация „Романо юнион" ООН и Европейския съюз през 1992 г. 8 април е обявен за Международен ден на ромите.

Любопитен факт е, че изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.

На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено – изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

По случай празника решихме да ви запознаем с един човек, който е приел ромите за по-скъпи и от братя. Неговото име е Йозеф Куделка. Той е роден през 1938 в Чехословакия, дипломира се като инженер и започва да работи като авиационен инженер, занимавайки се сериозно с фотография. През 1967 решава да се занимава само с фотография и приключва с обичайната си работа. През следващата 1968 година документира живота на циганите в Румъния.

064amolenuvolette.it1967-josef-koudelka-gitans-zehra-tchécoslovaquiemonochrome saxophones accordion old photography josef koudelka 1366x768 23872phote-277josef koudelka-301phote-281phote 263

Снимките, които виждате са правени в периода 1963 - 1970, а ние ви съветваме да отложите ма-а-анетата и да видите какво прави една лента, няколко мечки и коне и един катун. Енджой ту ю кардашлар!

phote 265roma5-1024x671

Нищо не е постоянно – това научих от циганите. Бресон казваше, че проблемът ми е че не мисля за бъдещето, и точно това научих от циганите. Да не се тревожа много за бъдещето. И научих, че за да живея не ми трябва толкова много. И затова никога не се терзаех за парите, знаех от преди, че ако ми трябват ги намирах, без да губя време. Времето е единственото нещо, което имаш в живота, и като остаряваш го усещаш малко повече. Но аз чувствам това цял живот." ~ Йозеф Куделка

Снимки: Йозеф Куделка