Бурнеши – жените, които са избрали да живеят като мъже

Наричат ги „Заклетите девици на Албания" или още Бурнеши. Това е стара албанска традиция, която датира от 15-ти век. Според нея, семействата, в които няма роден наследник от мъжки пол, избират едно от момичетата, което да приеме облика на несбъднатия син. Тя не просто отрязва косата си, облича мъжки дрехи, но и се старае да променя гласа си, да се движи като момче и да върши мъжката работа.

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-1 1

Фотографката Жил Питърс е посетила десетки селища в Албания, за да заснеме Бурнешите и да разкаже тяхната история на целия свят.

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-2

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-3

Тези жени, веднъж избрали да живеят като мъже, някога са имали много привилегии. Можели са да гласуват, да карат кола, да развиват собствен бизнес, да пият и пушат или да притежават оръжие. Все права, които нежният пол не е имал навремето.

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-4

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-5

Животът на Бурнешите обаче, имал и своите отрицателни черти – доживотно безбрачие и въздържание. Те са били лишени от природното право да имат наследници.

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-6

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-7

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-8

burneshas-albanian-women-who-live-as-men-jill-peters-10

Днес все още има последователки на тази традиция, но те са все по-голяма рядкост. По-голямата част са възрастни Бурнеши, които доизживяват своите последни самотни мигове.

 

20831 Преглеждания