Известно е, че Азия е богата на своите изискани блюда, деликатеси, подправки и аромати, но в някои страни могат да ви предложат толкова странни, дори страховити ястия, че едва ли някога ще се осмелите да ги опитате. Ето списък с храните, които местните смятат за деликатес, а чужденците – за най-отвратителните традиционни манджи.

1.Вино от чайки

011

Така поне се нарича напитката, която приготвят ескимосите в Канада. Рецептата за странната напитка е такава: вземате мъртва чайка и я слагате в съд с вода, който се оставя няколко дни под пряка слънчева светлина. Европейците, опитали това вино, казват за вкуса му следното: "Ако отворите карбуратора на "Тойота" и изпиете течността, която ще намерите вътре, може да придобиете точна представа за вкуса на това ужасно нещо". Ескимоското вино обаче има и плюс - води до опиянение много бързо, така че не се налага да пиете големи количества от него. Обаче и махмурлукът след препиване с вино от чайки е жесток.

2.Яйца сварени в урина

021

Това е традиционно ястие в китайската провинция Чжъцзян, което освен отвратително е и доста сложно. За да се приготвят яйцата трябва да се кипнат в детска, забележете, задължително момчешка урина, която принадлежи на малчугани под 10-годишна възраст. Звучи като виц, но е вярно. След като яйцата се сварят, черупките им се напукват внимателно и се оставят на котлона цял ден на слаб огън, за да е сигурно, че урината е успяла да проникне и напои достатъчно добре белтъка и жълтъка.

3.Балют (или балут)

051

Това е варено патешко яйце, в което вече се е образувал ембрион с оперение, клюн и хрущяли. Хапват го в Югоизточна Азия (Виетнам, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Тайланд, южните провинции на Китай) и особено във Филипините. В някои райони го предпочитат сурово, подправено само с малко соев сос.

4.Столетно яйце

061

Този специалитет е много обичан в някои области на Китай. Приготвянето му отнема няколко месеца, а процесът е както следва: пилешки или патешки яйца, покрити със смеси от чай, сол, вар и пепел се завиват в оризови люспи и глина, след което се заравят дълбоко в земята за 3-4 месеца. След приключване на процеса, жълтъкът прераства в тъмно-зелен крем с нефритен оттенък и деликатна миризма на амоняк. Белтъкът пък представлява кафяво прозрачно желе с кехлибарен, искрящ цвят и лек, добре структуриран финал със спомен за развалени зъби.

5.Кивиак

101

Сега се дръжте здраво! Това е традиционно ястие на инуитите, живеещи в Гренландия. Казано най-просто Кивиак е тюлен, пълнен с умрели чайки – ескимоската версия на пълнено прасенце. Обезглавеният и напълнен с перната мърша бозайник трябва да престои седем месеца в леда, преди да бъде сложен на масата. Така изглежда перфектната коледна трапеза за тези пичове!