Sussman OLTW Jacket 828px

В своя проект „Най-старите живи същества на планетата" изследователката Рейчъл Съсман събира снимки и сведения за най-възрастните непрекъснато живеещи организми в света. Открития й са повече от внушителни – от дърво на 80 000 години, до "подземна гора" в Южна Африка, която съществува още отпреди зората на селското стопанство.

oldest-11

Това странно растение се нарича Llareta. Изглежда като мъх, покриващ скали, но всъщност е храст, състоящ се от хиляди клонове, всеки от които съдържа съцветия от малки зелени листа в края. Те са толкова нагъсто наредени, че можете да стоите прави на върха им. Llareta живее в пустинята Атакама в Чили и е на 3000 години, освен това е член на семейството на магданоза.

cedar

Това удивително дърво е наречено Jomon Sugi и е на 2180 години. Намира се на отдалечения остров Йакушима, Япония.

Quaking-Aspen

Клонова колония от трептящи аспенови дървета (Quaking Aspen trees), които живеят в щата Юта. Тяхната възраст е зашеметяваща – 80 000 години. Изглеждат като гора, но всъщност виждате само едно дърво. Също така то е от мъжки пол и на теория а безсмъртно.

oldest-1

Това е смърч Picea Gran, който е на 9550 години и е просто бебе в гората. Местоположението на това дърво се пази в тайна за негова защита.

oldest-21

Това растение се нарича Welwitschia и живее само в отделни части по крайбрежието на Намибия и Ангола, където по уникален начин се е адаптирало да събира влага от мъглата, идваща от към морето. Възрастта на растението от снимката е 2 000 години.

africa

Подземна гора – най-старият открит храст в Южна Африка бил на 13 000 години. За съжаление, вече е мъртъв.