За цветята, които у нас наричаме Богородички

Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от звезда. И ако през нощта тихичко се притаиш в градината до тези разноцветни красавици, може би ще чуеш как те си шепнат, разговаряйки със своите сестри - звезди.

Когато Бог сътворил света, звездите на небето били разноцветни. А на земята расли само папрат, хвощ и треви. Цветя още нямало. Скучно било на земята. И ето веднъж, палавият вятър решил да открадне цветя от небето. Духнал през една нощ колкото сили имал и всички звезди от небето паднали върху земята. Там, където те били върху нощната пелена, останали само дупчици. И през тези дупчици през нощта проникнала дневната светлина. А на сутринта, когато слънцето изгряло, по цялата земя разцъфнали малките звездички на цветята. 
Красивата легенда е родена в Европа, не без участието на астрономите, макар че цветето е дошло при нас от Изток. Парижкият астроном Александър-Анри-Габриел Касини в младостта си изучавал науката за небесните тела, а останалата част от живота си посветил на ботаниката, занимавайки се със семейството на сложноцветните. През 1826 година той отделил от семейството на астрите /Asteraceae/ новия род Callistephus chinensis, което в превод от древногръцки означава "прекрасен венец". 

Едногодишните астри народът ни е нарекъл богородички, може би защото цъфтят най-обилно в началото на септември, когато се чества Рождество Богородично и майките на малки деца отиват в църквата за благослов с кичести букети от тези непретенциозни есенни цветя.

В Унгария те са символ на есента и името им означава есенна роза, а на гръцки астра е просто звезда. И наистина със своите багри те оцветяват есента и създават празник за очите и душата.

Във Франция цветарите наричали астрата Царицата на маргаритките. И не са сбъркали, защото тя е от многобройното семейство на сложноцветните.

Астрата е символ на любов и изящество. Поетът Вирджил смятал, че олтарите на боговете са украсени с астри. В Китай астрата означава красота, очарование, скромност, смирение и елегантност. За древните гърци тя била символ на любовта и те я посвещавали на Афродита. Затова астрата била често срещан амулет.
Най-ценна на Изток смятали астрата с лилаво-виолетови цветове. Столетия в Корея, Китай, Япония с корените, стъблата, листата и съцветията на астрата лекували бронхити, трахеити, туберкулоза, абцеси и гангрена на белите дробове, болести на бъбреците и черния дроб. Супена лъжица сухи или пресни листенца цвят добавяли в зеленчукови и плодови салати

Тибетската медицина предлага един от най-ефективните начини на лечение на кръвоизливи след раждане със свежи или изсушени цветове от лилава астра. Заливали ги с вода и мед и давали на родилката да пие, когато започнат родилните болки, за да мине раждането лесно и без усложнения. 

В Япония, когато един от съпрузите "охладнее", добавяли в храната му листенца от виолетово-лилава астра, правели вино, напитки и запарвали чай.

В Корея нежните женски пръсти правели специална напитка от виолетови астри, в която добавяли огнени цветове на латинка и стръкове пелин. Малка чашка от тази охладена напитка изпълвали нощта с нежност, топлина и любов. Дори един букет от лилави и виолетови астри ще донесе в дома ви топлина и покой. 

Човекът Астра, роден от 12 до 22 септември прилича на звезда в нощта, разсейва мрака със своя весел и спокоен характер. Но това не е безгрижно веселие, а напълно осъзнато поведение, така, както само Астрите умеят да се държат. И затова не е възможно да не ги обичаш.

Споделено от margaritta.dir.bg
Изображения: elizabethblaylock.blogspot.com, pariswyattllansoart.wordpress.com