На 1 януари църквата чества и големия християнски мислител и философ Свети Василий Велики (330-379)

Като епископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия), Василий воюва с широко разпространената през IV в. арианска ерес (учение, което отрича божествената природа на Христос) и успява да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.
Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. Оплакват го вярващи и неверници. След смъртта му църквата го канонизира за светец и го почита в деня на неговата смърт.

(Св. Василий Велики - Икона от Деисис от Иконостаса на Благовещенската катедрала в Московския Кремъл, от 1405 година от Теофан Грек)

На 1-ви януари българите празнуват Васильовден, Василица, Василия, Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру. Този ден се отличава се с богата празнична обредност. На традиционната трапеза се поднасят блажни ястия – свинско месо; баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клончета, наречени за здраве, и още - кокошка, торта с мед, жито, орехи, ошав. Първият залък от погачата момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, за него ще се оженят.

В първите часове на новата година започва обичаят Сурва (Сурваки). Във всеки дом влизат сурвакарите – групи от малки и по-големи момчета-сурвакари. И едните, и другите носят прясно отсечени дрянови пръчки, украсени с парички, пуканки, сушени плодове и червени вълнени конци. Едновременно със сурвакането, момците-сурвакари благославят всеки от семейството, започвайки от най-стария. 

Сурва, весела година,
златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна!
Да си жив и здрав догодина,
догодина, до амина!”

След това те сурвакат добитъка, домашните животни – всяка живинка в къщата. Вярва се, че тези благопожелания ще пазят хората от злини, лоши срещи и ще донесат успех във всички начинания. Стопаните даряват сурвакарската дружина с кравайчета, сланина, орехи и пари, благодарни за нареченото благополучие.

Благодатна да е Новата година!

Изображения: Св. Василий Велики, икони