Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец ╫ Покровител на пчеларите, утешител в скърбите

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Смятан е за покровител на меда и пчеларите, а народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден. Чества се на 10 февруари заедно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

Св. ХАРАЛАМПИЙГорещ застъпник и бърз помощник в скърбите

Неизброими са мъчениците за вярата. Само Бог знае техния брой и имената им. Мъчениците са били елитът на християнското общество. Мъченици има от всички съсловия и възрасти. Особено известни станали църковните иерарси, които просияли като мъченици; тях наричаме свещеномъченици. Един от тях е свети Харалампий.

Той живял през втория и началото на третия век. Бил епископ на град Магнезия, в областта Тесалия, днешна Гърция.

По онова време римският император Септимий Север подигнал гонение срещу християните. Епископ Харалампий открито проповядвал вярата в Истинския Бог и се стараел да отвърне езичниците от техните заблуди и от поклонението на идоли. Той казвал:

„Господ Иисус Христос е изпратил апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната света проповед и да вървят неотклонно по пътя на светлината, истината и правдата и да не се покланят на идоли. Трябва да вярваме на думите, които ни указват пътя към вечния живот, а не да се прилепваме към дела, които донасят на душата вечна гибел!

Езическите власти уловили епископът и го изправили на съд. Свети Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Иисуса Христа и изобличил езическия мрак. Съдията дълго го увещавал да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Обаче свети Харалампий решително отказал.

Тогава го подложили на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък. Ала старецът с търпение и мъжество понасял всичко и благодарял на мъчителите си: „Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!“

Бог по чудесен начин мигновено изцерил раните по тялото на мъченика. Виждайки изумителната твърдост на свети Харалампий, неговото търпение и проявата на Божията сила, множество езичници повярвали в Господа Иисуса Христа и приели християнството.

По заповед на императора свети Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Завели светеца на мястото на наказанието. Свети Харалампий вдигнал ръцете си нагоре, насочил погледа си към небето и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им.

След тази молитва светият старец предал Богу духа си, преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало в 202 г. Свети Харалампий бил на 113 години, когато пострадал.

Св. Харалампий благодарил на мъчителите си, че измъчвайки тялото му, обновяват духа му, а ние, когато Бог ни изпрати изпитание под формата на болест, започваме да роптаем, вместо да осъзнаем, че чрез немощта на тялото ни, Бог ни приканва да очистим душите си от греховете и да обновим духа си.

Светата Църква тачи свещеномъченик Харалампий като наш горещ застъпник и бърз помощник в скърбите, затова е отредила молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него: да ни запази и огради със своите свети молитви от всяка беда и злина. Нека му се помолим така: Свещеномъчениче Харалампие, помогни ни да осъзнаем прегрешенията си, да принесем пред Бога своето покаяние за тях, да приемаме всяко житейско изпитание, всяка вътрешна и външна несполука като благословен случай и благодатна възможност да умрем за себе си и да влезем в по-пълно общение с нашия Себеотричащ Се страдащ Спасител. Амин.

Свещ. Йоан Карамихалев
Източник: pravoslavieto.com
Изображение: Св. свещеномъченик Харалампий, Харалампий Магнезийски

4590 Преглеждания